Tekst Trudy Admiraal | Beeld Sodis Vita

Willem is geboren en getogen Amsterdammer. Hij werkt al zijn hele leven. “Ik ben begonnen in een machine-fabriek in Noord, we maakten zuigerveren. Daarna ben ik lasser geworden. Ik heb achttien jaar lang zeecontainers gerepareerd. Leuk werk met veel vrijheid.”

“Maar het bedrijf ging uiteindelijk over de kop”, vertelt Willem. “Toen kwam ik terecht bij Van Gend & Loos, tegenwoordig DHL. Ik werd koerier op de weg, pakketten bezorgen bij bedrijven en particulieren in Amsterdam. Ook heel leuk werk.”

En toen trof het noodlot het gezin Kooyman. Willem: “Onze dochter was meervoudig gehandicapt. Tijdens een operatie aan haar rug stierf ze aan een hartstilstand. Ze was 16 jaar. We waren er kapot van. Drie weken na de uitvaart ben ik weer gaan werken, maar het ging niet, ik was een gevaar op de weg.”

Willem nam ontslag en keerde na een tijdje terug naar zijn oude vak: zeecontainers repareren. “Dat was bij een bedrijf in de Amerikahaven. Het ging goed, ik leidde ook nieuwe mensen op en had een vast contract. Maar op een dag kreeg ik te horen dat ik vanwege bezuinigingen weg moest.”

Willem belandde in de ww en vervolgens in de bijstand. “Via het UWV kreeg ik te maken met werkcoaches, elke keer een ander.” Tot hij een keer naar een informatiebijeenkomst van het UWV ging over een opleiding tot buschauffeur. Daar waren ook mensen van Olympia aanwezig en dat veranderde alles voor Willem. “Soraya van Pinxteren kwam binnen en ik werd gelijk vrolijk”, vertelt hij. “Ze heeft charisma. Die vrolijke uitstraling had mijn dochter ook. Om buschauffeur te kunnen worden, moet je een assessment doen. Die is heel pittig. Ik snapte er geen hout van en kwam niet door de test. Ik gaf het al op maar Soraya kan iemand uit de put trekken. Ze vroeg: Willem, wat dacht je van vracht-wagenchauffeur?”

Willem ging ervoor. “Ik heb weken zitten blokken om de theorie in m’n kop te stampen en het is gelukt. Inmiddels heb ik alle theorie gehaald. Ik heb rijlessen gehad bij Trilling, hier vlakbij Sloterdijk, echt heel goed. Het is toch anders rijden in zo’n hoge vrachtwagen in de stad, mijn hoofd staat niet stil, je moet ontzettend goed kijken en blijven kijken. Deze maand volgt het praktijkexamen en daarna kan ik gelijk aan de slag om bijvoorbeeld supermarkten te bevoorraden. Olympia betaalt alles, ik moet alleen twee jaar bij ze blijven werken maar dat doe ik natuurlijk heel graag. Bij Olympia ben je geen nummer.”

Wil je meer informatie? Bel of mail met Soraya van Pinxteren van de vestiging Olympia Amsterdam. Telefoon 020 489 26 34 | 0621805998.
E-mail: s.vanpinxteren@olympia.nl

met medewerking van Olympia

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in