Een moment voor jezelf. Alle bezoekers van de Buurtvrouwensalon weten hoe belangrijk dat is. Met hun voeten in een badje of een masker op praten ze over het leven. Even alles vergeten. “Hier maak ik mijn hoofd leeg.”
“Ik voel me heerlijk”, verzucht een oudere dame. Amira Ashkar masseert zachtjes haar slapen. De vrouw heeft net zelf het havermoutmasker van haar gezicht gewassen. Achter haar hangt iemand boven een stoomapparaat. Het is zaterdagmiddag, we zitten niet in een schoonheidssalon maar in buurtcentrum de Meevaart in de Indische Buurt. Op de vergadertafels staan plastic bakken met verzorgingsproducten. Op een van de rechte stoelen bij het raam zit Amina met haar voeten in een zachtborrelend voetenbadje. Haar neus en kin zijn bedekt met een zwarte laag en haar wangen glimmen van een masker met glitters. Grinnikend bekijkt ze een bruistablet voor in het voetenbadje. “Net een vaatwastablet!” Ze voelt aan haar masker “Amira? Is het al strak?” Amira komt even voelen. “Nee nog eventjes.”
Amira was een van de vrouwen die deze Buurtvrouwensalon in 2010 oprichtte. “We wilden iets doen tegen isolement. Om vrouwen, hoe noem je dat, te empoweren. Dit leek ons een goede manier om vrouwen bij elkaar te krijgen.” In de salon is het al gezellig druk en gesprekken gaan zeker niet alleen over huidverzorging. “Heb jij zo’n geel boekje?”, vraagt iemand. “Die app is genoeg hoor, dat gele boekje kost 5 euro.” “Maar kunnen ze die app wel lezen in Marokko?”
“Ik laat me niet vaccineren”, zegt een ander. “Ik vertrouw het niet, maar iedereen moet zelf kiezen wat ie doet.” Dat vindt de rest ook. De discussie gaat van Nederlands over in het Arabisch en weer terug in het Nederlands. “Er komen hier vrouwen met allerlei achtergronden”, vertelt Amira die zelf in Egypte is geboren. De laatste vrijdag van de maand is de Buurtvrouwensalon in het Flevohuis, het verpleeg- en verzorgingshuis in de buurt. “Dan komen er veel oudere mensen bij ons.”
Niet iedereen komt voor een behandeling. Jamila komt alleen even bijkletsen. Ze geeft sportlessen aan vrouwen in de buurt. “Oh geef jij sport? Wanneer?” Want alles begon met deze Buurtvrouwensalon, maar inmiddels organiseren Amira en haar medemoeders veel meer. Sporten met Jamila bijvoorbeeld. “Sport, taallessen, koken met gezonde ingrediënten. Eigenlijk alles wat vrouwen zich beter doet voelen”, vertelt Amira. Zelf doet ze ook aan alles mee. “Ik ben 30 kilo afgevallen.”
Spiegel
Een vrouw duwt haar kinderwagen het lokaal in. “Wat druk! Is er nog plek?” Saida komt hier haar wenkbrauwen laten doen. “Ik vind het niet fijn, maar volgende week heb ik een bruiloft.” Ilham trekt tussen twee dunne touwtjes razendsnel weerspannige wenkbrauw- en snorhaartjes uit. Als het resultaat met behulp van een spiegel is goedgekeurd, pakt ze een pincet. “Dat is voor de haartjes onder de wenkbrauw. Daar is het te pijnlijk met touwtjes.”
Bijna alles is puur natuur in deze Buurtvrouwensalon. Het havermoutmasker heeft Amira net in een bakje staan maken. “Ik heb een paar maskerworkshops gevolgd. En ik probeer alles eerst op mezelf.” Ze is niet de enige die schoonheidsproducten zelf maakt. Amina maakt thuis haar eigen scrubcrème. “Je neemt een lepel gebruikte koffie en wat olijfolie. Goed scrubben met die koffiekorreltjes en na afloop is je huid weer helemaal zacht.”
Een masker is echt een moment voor jezelf vinden de vrouwen aan tafel. Amina heeft het daar te druk voor. “Ik heb kleine kinderen. Er moet gewerkt worden. Ik doe een masker op voor ik ga stofzuigen. En na afloop spoel ik het eraf.” Saida neemt er liever de tijd voor. “Ik vind het nog lekkerder als iemand het voor mij doet. Daarom kom ik hier. We zijn écht blij hiermee.”
Tekenfilmstemmen schetteren uit het mobieltje dat het jongetje in de kinderwagen moet afleiden. Aan tafel zit een vrouw ingespannen over een hand gebogen een hennaversiering te tekenen. Dat vindt Amira de kracht van de salon. “Wij, de vrouwen die dit organiseren, hebben allemaal talent. Ze kunnen haren knippen, ze epileren, ze zetten henna, ik weet veel over huidverzorging. We zetten allemaal in wat we kunnen.”
Amira weet zelf hoe belangrijk het is dat vrouwen de deur uit komen. “Ik kwam hier in 1994 en ik heb de eerste vijf jaar vooral binnen gezeten. Ik sprak de taal niet. Ik miste mijn familie, durfde niet goed. Pas toen mijn dochter naar de JP Coenschool ging en ik daar aan activiteiten ging meedoen, veranderde dat.” Door de activiteiten op school ging ze een opleiding volgen en steeds meer in de buurt doen. In de Buurtvrouwensalon wil ze vrouwen ook zo’n gelegenheid tot een leven buitenshuis en tot contact bieden. Dat vindt ze na al die jaren nog steeds leuk. “Soms kom ik binnen met problemen in mijn hoofd, maar hier ben ik alles zo vergeten. Hier wordt mijn hoofd leeggemaakt.”
De Buurtvrouwensalon is iedere zaterdag van 15.00 tot 18.00 uur in de Meevaart, Balistraat 48a. Je betaalt een klein bedrag per behandeling. www.facebook.com/HandigeVrouwe
Het havermoutmasker van Amira
Maak een papje van: 1 theelepel fijne havermout, halve eetlepel honing, halve eetlepel olijfolie, 1 eetlepel yoghurt, kwart theelepel kaneel, kwart theelepel gember, kwart theelepel kurkuma, kwart theelepel koffie.
Laat het papje even trekken. Is het te dik? Doe er dan een paar druppels water bij (niet te veel). Smeer het op je gezicht en laat het een kwartier zijn werk doen.