Het minimumloon gaat omhoog, de uitkeringen ook. Wat verandert er in 2023 nog meer in je portemonnee? De opvallendste wijzigingen op een rij.
Ruim 37 procent van de Nederlandse gezinnen had dit jaar moeite om rond te komen, zo meldde het Nibud half november. Inflatie en een snel stijgende energierekening eisen hun tol. Het kabinet heeft op alle gebieden maatregelen aangekondigd om de burger zoveel mogelijk bij te staan.
Prijsstijging
Het afgelopen jaar was er een hoge inflatie, met aanzienlijke prijsstijgingen als gevolg. Komend jaar zal dat waarschijnlijk niet anders zijn. Alles hangt af van de ontwikkelingen in de wereld, zoals de oorlog in Oekraïne. Hoeveel de prijzen precies zullen stijgen, is onmogelijk te voorspellen. Het kabinet gaat in zijn koopkrachtbeleid uit van een prijsstijging van 4,3 procent. Of dit genoeg is, is nu nog niet te zeggen.
Inkomen en toeslagen
Het minimumloon gaat het komende jaar met iets meer dan 10 procent omhoog. Uitkeringen zoals de bijstand, de Wajong en de AOW zijn hieraan gekoppeld en stijgen daarom mee. Dit betekent dat gehuwden/samenwonenden met een bijstandsuitkering er maandelijks 148 euro bij krijgen. Voor alleenstaanden is dit 104 euro. Een aanzienlijke stijging dus.
De zorgtoeslag stijgt met 40 tot 60 euro per maand, afhankelijk van het inkomen. Ook gaat de inkomensgrens voor de zorgtoeslag omhoog, zodat meer mensen er recht op hebben. De huurtoeslag stijgt eveneens. Bovendien stijgt de huurgrens waarop huurders recht hebben op huurtoeslag naar 839 euro.
Verder stijgt de kinderbijslag met 21 tot 30 euro per kwartaal, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Het kindgebonden budget voor het eerste en het tweede kind stijgt met 36 euro per maand. Vanaf het derde kind gaat het omhoog met 44 euro.
Belastingen
De inkomstenbelasting daalt licht en heffingskortingen stijgen. Daardoor houd je meer over van je inkomsten. Minder goed fiscaal nieuws is er voor zzp’ers. Zij kunnen altijd een vast bedrag van hun inkomsten fiscaal aftrekken. Dit gaat in 2023 omlaag naar 5.033 euro.
Woonlasten
De allerlaagste inkomens in een corporatiewoning kunnen in 2023 rekenen op een huurverlaging van 57 euro. Tel daarbij de verhoogde huurtoeslag op en er ontstaat een flinke verlichting in de woonlasten. Wie niet tot de laagste inkomens behoort, krijgt wel een huurverhoging, van maximaal 2,3 procent.
Het kabinet gaat de ongeremde huurverhogingen in de vrije sector aan banden leggen. De huurverhoging zal daar maximaal 3,3 procent zijn.
Energie
De energieprijs blijft ook in het nieuwe jaar hoog. Vanaf 1 januari gaat daarom een prijsplafond gelden voor energie. Voor gas wordt dan het maximale tarief voor een verbruik tot 1.200 kubieke meter 1,45 euro per kuub. Voor elektriciteit wordt tot een verbruik van 2.900 kWh het maximale tarief 0,40 euro per KWh. Ga je over het maximale verbruik heen, dan betaal je de hoge marktprijs. Voor huishoudens met blokverwarming zal de energiesteun er pas in de loop van het jaar zijn.
Financieel kwetsbaarste huishoudens krijgen in 2023 energietoeslag (1.300 euro). Voordat het nieuwe jaar begint, heeft elk Nederlands huishouden als tegemoetkoming voor de energiekosten al twee keer 190 euro ontvangen of verrekend gekregen met het termijnbedrag.
De zorg: eigen risico en eigen bijdrage
Als je gebruikmaakt van zorg uit het basispakket moet je een gedeelte zelf betalen. Deze bijdrage heet het eigen risico. Dit bedrag van 385 euro blijft het komende jaar wederom ongewijzigd. Voor sommige zorg betaal je een eigen bijdrage. Dit geldt bijvoorbeeld voor gehoortoestellen of orthopedische schoenen. Ook voor sommige geneesmiddelen geldt een eigen bijdrage. Die is maximaal 250 euro per kalenderjaar. Ook dit verandert niet in 2023.
Zorgverzekeringen
Alle zorgverzekeraars laten hun premies flink stijgen in 2023. Gemiddeld stijgen de premies tot 10 euro per maand. Oorzaken van de stijging zijn de inflatie, de vergrijzing, een toegenomen aantal chronisch zieken en de gestegen salarissen van zorgpersoneel. Van de vier grote zorgverzekeraars laat CZ de premie het minste stijgen, met slechts 3,75 per maand. Bij VGZ is de stijging 9,30 euro, bij Menzis 8,00 euro en bij Zilveren Kruis 7,50 euro per maand.
Ook in 2023 kunnen Amsterdammers met een krappe beurs een collectieve zorgverzekering afsluiten bij Zilveren Kruis. Helaas verdwijnt in 2023 de korting van 5 procent op de basisverzekering. Op de aanvullende verzekering blijft de korting wel bestaan. Let wel: de basisverzekering is een zogeheten naturapolis en vergoedt daarom alleen zorg van zorgverleners waarmee een contract is afgesloten.
Mocht je van zorgverzekering willen wisselen, dan kun je nog tot 31 december 2022 je oude verzekering opzeggen. Een nieuwe verzekering afsluiten kan tot uiterlijk 31 januari 2023.
MUG tracht wetten en regels zo helder mogelijk uit te leggen maar kan door de complexiteit van de regels niet altijd instaan voor de juistheid van informatie. Aan MUG-artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.! Dat heb je nodig om het vol te houden.