Wie een dakloze Amsterdammer blij wil maken, kan dezer dagen goede slaapzakken, maar ook handschoenen en mutsen naar één van de inloophuizen van De Regenboog Groep brengen.

Daklozen moeten een groot deel van de dag,  en vaak ook van de nacht, buiten doorbrengen. Ze  lopen veel, door kou, storm en regen. De wintermaanden zijn altijd al het zwaarst,  vertelt Bianca Koster, locatiehoofd van twee inloophuizen van De Regenboog Groep. Door corona zijn daklozen genoodzaakt nog meer buiten te zijn. Dat komt omdat in de inloophuizen veel minder mensen tegelijkertijd worden toegelaten. En omdat allerlei andere plekken waar daklozen zich even kunnen opwarmen gesloten zijn. 

600 per dag

Dagelijks bezoeken ongeveer 600 daklozen de in totaal negen Amsterdamse inloophuizen van De Regenboog Groep. Aangezien de meeste daklozen geen jas hebben die hen beschermt tegen het Hollandse weer, luidden de inloophuizen afgelopen weken de noodklok. Ze riepen mensen op  ‘kwalitatief goede’ winterjassen voor heren naar de inloophuizen te brengen. Daar is hartverwarmend op gereageerd.

De Zoncorporatie

Eén van de bedrijven die meteen op de oproep reageerde was De Zoncorporatie uit Amsterdam-Noord. Dat is een jong bedrijf op het NDSM-terrein– ze bestaan pas drie jaar- dat voor woningcorporaties als Ymere en Stadsgenoot zonnepanelen installeert, zo vertelt woordvoerder Martin Werkman desgevraagd. “Wij werken alleen voor corporaties, omdat we willen dat ook mensen zonder eigen huis of financiële reserves van zonnepanelen  gebruik van kunnen maken. Wij financieren die zonnepanelen voor en installeren ze. De bewoners kunnen ze dan bij ons huren en zo op hun energierekening besparen.”

Jassenactie

Voor De Zoncorporatie was het een uitgemaakte zaak dat ze aan de jassenactie mee zouden doen. Werkman. Ze kenden De Regenboog Groep al, omdat vier medewerkers vorig jaar oktober van Londen naar Amsterdam roeiden. Dat bracht genoeg geld op om drie inloophuizen van de Regenboog Groep van zonnepanelen te voorzien.

Noodoproep

Toen de noodoproep voor warme winterjassen binnenkwam, besloot De Zoncorporatie weer in actie te komen. “Veel van onze medewerkers hebben zakken met kleding van huis meegenomen, maar we hebben ook de krachten gebundeld met een aantal bedrijven waar we mee samenwerken. Samen hebben we geld opgehaald, waarvan De Regenboog Groep zo’n honderd warme winterjassen heeft kunnen bestellen. Dat zijn heel fijne werkjassen waarmee we onze jongens ook de daken op laten gaan. Het zijn jassen die lekker zitten, dubbel gevoerd zijn en die tegen een stootje en tegen natheid kunnen. Daarnaast hebben we zelf ook nog zakken met kleding verzameld, die we voor de  kerst bij de Regenboog Groep gaan afleveren.”

Maar ook horeca-ondernemer Floor Reitsma kwam in actie. Zij drijft in Spaarndammerstraat 49 een wijnbar met goed eten (Compartir)  en een cateringbedrijf (Borrelplank Amsterdam). “Vorig jaar wilde ik al voor daklozen koken, maar toen waren we net open. En nu, in de kerstperiode, hebben we het  te druk. Om het hoofd boven water te houden, pakken we namelijk alles aan. We doen aan afhalen en we bezorgen borrelpakketten voor ‘virtuele borrels’ en kerstpaketten. Ik had ook nog een winkel ingericht met leuke kerstcadeau’s, maar die moest wel dicht.”

Maar de noodoproep van De Regenboog Groep voor warme winterkleding kon ze niet onbeantwoord laten. “Ik heb een pamflet gemaakt en dat via sociale media naar vrienden en klanten gestuurd. Dat ze die winterkleding bij ons konden inleveren.” Dat heeft inmiddels al twintig vuilniszakken met warme kleding opgeleverd, die ze binnenkort naar één van de inloophuizen gaat brengen. “Dat wordt de eerste lading.”

Slaapzakken

We hebben in totaal nu al zo’n 700 à 800 jassen ontvangen en waarschijnlijk worden dat er minstens duizend,”meldt een woordvoerder van De Regenboog Groep. “Maar we zouden er niet raar van opkijken als het aantal nog verdubbelt, als we zien hoeveel horecazaken, culturele en kerkelijke instellingen, maar ook bedrijven, hordes particulieren en zelfs de Amsterdamse politiebureau’s voor ons zijn gaan inzamelen. Veel bedrijven kunnen zelf met moeite het hoofd boven water houden en toch zetten ze zich op een soms inventieve manier voor deze actie in, bijvoorbeeld door zelf een pamflet te maken.”

Zoals het er nu naar uitziet, mag De Regenboog Groep dik tevreden zijn met de opbrengst aan winterjassen. Wat de opvangorganisatie nog wel hard kan gebruiken zijn goede slaapzakken, herenhandschoenen en herenmutsen. Daarmee kunnen daklozen zich in de winter warm houden. En wie geen van deze spullen over heeft, maar toch iets voor dak- en thuislozen wil doen, kan eenmalig drie euro doneren door WARMTE te sms-en naar 4333. Met de opbrengst daarvan kan de Regenboog Groep zelf noodzakelijke ‘warmhouders’ aanschaffen.

Openingstijden en locaties van inloophuizen zijn hier te vinden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in