Overheid grootste veroorzaker schulden

Professionele hulp in een persoonlijk gesprek is de enige manier waarop de overheid schuldenaren echt kan helpen. Dat vindt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen

0
1427

Professionele hulp in een persoonlijk gesprek is de enige manier waarop de overheid schuldenaren echt kan helpen. Dat zei Nationale ombudsman Reinier van Zutphen tijdens de schuldenconferentie Het kan écht makkelijker! van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Stichting van Schulden naar Kansen op donderdag 8 november.

Van Zutphen: “De overheid is de grootste veroorzaker van schulden. Mensen maken fouten bij het invullen van formulieren en krijgen een boete. Dat komt doordat die formulieren onbegrijpelijk zijn. Ik trek ten strijde tegen onduidelijke formulieren. Boetes kunnen in het uiterste geval zelfs leiden tot gevangenisstraf.”

Spelregels

De overheid behoort voor mensen met schulden spelregels in acht te nemen, meent de Nationale ombudsman. “Regel één: altijd praten. Het draait om persoonlijk contact. De schuldenaar moet vanaf het begin professionele hulp krijgen en er moet een vertrouwensband ontstaan. Zonder dat gaat het niet lukken om de schulden op te lossen. Regel twee: behoorlijk invorderen. Dat betekent dat rekening moet worden gehouden met de beslagvrije voet.”

De beslagvrije voet is het bedrag dat bij beslag op het inkomen moet worden vrijgelaten voor levensonderhoud van de schuldenaar. “Tegen ambtenaren zeg ik altijd dat mensen helpen een goed gevoel geeft.”

Van Zutphen benadrukt dat verreweg de meeste schuldenaren te goeder trouw zijn. “Veel mensen kunnen echt niet betalen. De gedachte is nog te veel: als je jezelf in de problemen brengt, moet je het zelf maar oplossen.”

Leren van fouten
De Nationale ombudsman krijgt elk jaar 30.000 klachten over het functioneren van de overheid. “Soms gaan dingen in Nederland fout. De overheid moet dan leren van zijn fouten. De meeste klachten gaan over gebrekkige overheidsinformatie. Mensen weten niet waar ze met hun problemen terecht kunnen. Wij gaan zoeken en bellen net zo lang tot we het antwoord hebben.” Er is geen verjaringstermijn voor klachten over de overheid.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in