De Duurzame 100 van Noord: worst van scharrelvarkens

Veel Amsterdammers willen duurzaam zijn maar weten niet goed hoe. Om die reden hebben duur­zame zzp’ers in Amsterdam-Noord een netwerk opgericht en 'De Groenste kaart' uitgebracht.  Tekst Arnoud van Soest   Beeld Erik Veld

0
2227
Johan Wielenga van NoordOogst houdt scharrelvarkens. | Erik Veld
Johan Wielenga van NoordOogst houdt scharrelvarkens. | Erik Veld

Nathalie van Loon organiseerde vier keer de Warmetruiendag, de grootste klimaatactie van Nederland. Ruim 200.000 Nederlanders doen er jaarlijks aan mee. In Amsterdam-Noord brengt Van Loon ondernemers bij elkaar die groen en duurzaam werken. “Je moet als zzp’er niet alles zelf willen doen. Waarom zou je iets maken waar een ander veel beter in is? Een goed netwerk is super belangrijk, juist ook voor ondernemers met een minimuminkomen. Je leert elkaars expertise kennen en zo ontstaan er steeds meer initiatieven.”

Ze begon vijf jaar geleden met het organiseren van ‘open koffies’, waar een netwerk van duurzame ondernemers uit is voortgekomen: de Duurzame 100 van Amsterdam-Noord. “We hebben nu al twee keer in oktober een Groenste Dag van Noord gehouden, om Noorderlingen te laten zien wat er in Noord aan duurzaamheid gebeurt. Twee zzp’ers lieten bijvoorbeeld zien hoe je van oud plastic nieuw plastic maakt.”

Van Loon denkt dat de meeste mensen wel willen, maar niet goed weten hoe ze hun bedrijfje kunnen verduurzamen. Hoe ze bijvoorbeeld aan duurzaam verpakkingsmateriaal kunnen komen. “Door samen een activiteit te bedenken voor zo’n Groenste Dag ontstaat er soms een klik, zo van: met jou wil ik samenwerken. En dan kom ik weer op het belang van netwerken, want op internet kun je veel informatie vinden, maar je leert het meest als je samen iets doet.”

Worst van scharrelvarkens smaakt gewoon véél beter’

Op een voormalig sportveldencomplex aan de rand van Noord bevindt zich stadslandbouwproject NoordOogst. Daar vallen veertien bedrijfjes onder, die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Je hebt een pannenkoekenrestaurant, een natuurspeeltuin, er wordt groente gekweekt en er is een hotel. En er worden varkens gehouden die de hele dag met hun snuit in de modder kunnen snuffelen, zo vertelt Johan Wielenga van Buitengewone Varkens.

Op een half voetbalveld laat de geboren en getogen Noorderling momenteel zeventien biggetjes scharrelen. “Mijn varkens eten de resten op van een kleine bierbrouwer die onder het pannenkoekenrestaurant zit. Dat is een voedzame graansoep, die de varkens lekker vinden omdat hij zoet is. Het is echt nog geen alcohol, want het spul is nog niet gegist.”

Wielenga heeft wel eens aangeschoten varkens gehad maar dat kwam door iets anders. “Ik heb een keer druivenrestanten overgenomen van een wijnmaker. Die druiven zijn blijkbaar gaan gisten. De varkens vonden het best wel lekker, maar toen ze op de grond gingen ronken, ben ik er maar snel mee gestopt.”

Uiteraard zijn ook de andere bedrijfjes duurzaam. “De Farm Lodge heeft zijn kamers ingericht met kringloopmeubilair, behalve de matrassen dan. En de boerin van de stadstuinderij bemest de grond met compost van plantenresten.”

Als de varkens ongeveer 110 kilo wegen, worden ze geslacht. Er worden worsten van gemaakt, die de eerste zaterdag van de maand op NoordOogst worden verkocht. Wielenga staat ook wel eens op buurmarkten.

Zijn worsten smaken natuurlijk beter dan die uit de supermarkt, laat dat duidelijk zijn. “Het vlees van varkens die de hele dag buiten hebben kunnen scharrelen ziet er véél roder uit. Een speklapje van de super verzuipt in het water, een speklapje van ons bevat minder vocht en is véél krokanter.”

www.noordoogst.org

De groenste kaart is bij Lokaal Spaanders op het Zonneplein en bij de openbare bibliotheek Waterlandplein af te halen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in