Amsterdammers met grote schulden kunnen bij de gemeente aankloppen voor gratis schuldhulp. Los van alle bureaucratische regels begeleidt het Budgetcafé mensen al vóór en gedurende het traject, tegen een kleine vergoeding. ‘Professioneel maar vooral ook menselijk.’ Tekst: Trudy Admiraal, Beeld: Erik Veld
Het klinkt best gezellig: Budgetcafé. Maar hoe gezellig een gesprek met een vrijwilligers van Budgetcafé ook kan zijn, het is geen café maar een stichting die mensen met financiële problemen helpt. Ze biedt praktische hulp én een vriendelijk gezicht en een luisterend oor, vandaar de naam.
“Bij ons word je als méns geholpen, niet als probleemgeval”, zegt oprichtster
Natasha Dasburg. Amsterdammers met schulden kunnen bij de gemeente voor hulp aankloppen. Helemaal gratis, integenstelling tot Budgetcafé. Dat klinkt mooi, maar de drempel is hoog en het traject voor veel mensen te ingewikkeld. Bovendien wachten zij vaak lang voor ze de stap durven te nemen.
Ondertussen komen er onbegrijpelijke brieven binnen, zijn er schuldeisers die procedures starten en nemen deurwaarders akelige maatregelen.
Natasha werkte op een advocatenkantoor toen ze voor het eerst een jonge vrouw begeleidde bij de aanvraag voor schuldhulp. “Haar vader was een cliënt van ons. Hij had haar kunnen helpen maar deed het niet. Hij zei: ‘Dan leert ze er niets van.’ Ik merkte al snel dat mijn juridische kennis van pas kwam. Het is ingewikkeld, zeker als je gebukt gaat onder zorgen en stress. Samen hebben we formulieren ingevuld en ik heb haar aangemeld bij de schuldhulp. Na drie jaar was ze schuldenvrij.”
Al meer dan 100 gezinnen geholpen
Iemand uit de put helpen en grip te laten krijgen op de eigen financiën gaf haar veel voldoening. Natasha: “Ik ben zelf alleenstaande moeder van twee dochters, ik weet hoe belangrijk het is je zaken goed te regelen. Ik heb de kennis, veel geduld en hou ervan mensen te helpen. Daarom heb ik anderhalf jaar geleden Budgetcafé Amsterdam opgericht. Er zijn nu vier goed opgeleide vrijwilligers en we hebben al meer dan 100 gezinnen kunnen helpen.”
Die hulp bestaat onder meer uit wekelijks persoonlijk contact (post behandelen, administratie ordenen) en dagelijks contact naar behoefte en begeleiding naar instanties. Er is geen sprake van echte schuldbemiddeling, want dat is bij wet verboden.
Er is geen eigen locatie; Natasha en haar vrijwilligers komen naar de mensen toe. “Wij merken dat mensen het fijn vinden dat we bij hen thuis komen of op een ontspannen plek afspreken. Weg van de bureaucratie. Wij vinden dat ook prettig, je wordt toegelaten in hun leven. Mensen willen hun verhaal kwijt, dat lucht op. Achter schulden zit altijd een verhaal.”
Die verhalen verschillen. “Het kunnen mensen zijn die door scheiding of verlies van een vaste baan in financiële problemen zijn gekomen. Of mensen die lang ziek zijn. Soms speelt verslaving een rol, of komt iemand net uit detentie. We helpen vaak jongeren die nooit geleerd hebben met geld om te gaan en er alleen voor staan. Piepjonge moeders bijvoorbeeld. Er zijn risicogroepen maar eigenlijk kan het íedereen overkomen.”
Hoezeer de verhalen ook verschillen, altijd is er schaamte en stress. Natasha: “Ze willen de vuile was niet buitenhangen en ze zijn als de dood voor de deurbel, dat zou een deurwaarder kunnen zijn. De armoede is groot.”
Het is niet alleen koffiedrinken en je verhaal vertellen. Je moet ook aan de slag. “Samen nemen we de hele financiële administratie in het eigen tempo van de cliënt door. We adviseren, begeleiden en komen direct in actie, kortom: we zorgen voor rust. Daar hebben mensen veel behoefte aan. Zonder rust kun je het gemeentelijke traject van de schuldhulpverlening niet aan. Daar moet je goed gemotiveerd aan beginnen. Als alles op orde is, geven we een budgettraining. Zo leer je te leven met je inkomen en voorkom je financiële problemen.”
Budgetcafé werkt zonder subsidie en vraagt een bescheiden onkostenvergoeding van €45,- per gezin per maand. Let op: schuldhulp via de gemeente of maatschappelijk werk is gratis. Betaalde ‘schuldbemiddeling’ (niet hetzelfde als hulp) is bij wet verboden; schuldhulp dient in beginsel gratis te zijn. Budgetcafé doet echter niet aan schuldbemiddeling. Bel voor een intakegesprek met Natasha Dasburg: 06 2733 3607 of 06 1465 2631, of ga naar www.budgetcafé.nl