Bijstandsgerechtigden hebben steeds meer moeite om rond te komen als gevolg van de hoge inflatie, zo meldt een econoom van bank ABN Amro.
Gecorrigeerd voor inflatie konden bijstanders in juli 2022 ruim 8 procent minder doen met hun uitkering dan een jaar geleden. Per maand hadden ze 65 euro minder te besteden. De bijstandsuitkering wordt twee keer per jaar aangepast aan de inflatie, in januari en juli. In juli was de inflatie echter hoger dan de verhoging.
Aangezien bijstandsgerechtigen volgen het Nibud (budgetvoorlichting) nauwelijks minder kunnen uitgeven aan voeding, zonder ongezond te gaan leven, gaat econoom Piet Rietman van ABN Amro ervan uit dat ze het afgelopen jaar onder andere op hun zorgverzekering hebben bezuinigd, zo zegt hij tegen RTL Nieuws.
Er zijn mensen die door het koopkrachtverlies al zeven maanden achter lopen met het betalen van hun zorgverzekering, zo vervolgt hij. ‘Mensen met schulden bezuinigen het eerst op de zorgverzekering. Pas later bezuinigen ze op gas, water, licht en huur. Je kunt immers wel je huis uitgezet worden als je niet betaalt, maar artsen weigeren onverzekerden niet.’
Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben een flinke schuld, ziet de econoom. In 2019 hadden rond de drie miljoen Nederlanders een schuld bij de Belastingdienst, wat inmiddels tot 3,6 miljoen Nederlanders is opgelopen. Dat komt omdat de Belastingdienst weer is begonnen met het innen van achterstallige schulden.
Econoom Rietman ziet niet zo snel een oplossing nu de kosten van levensonderheid, door hoge inflatie en hoge energielasten, zo flink zijn gestegen. In zijn berekeningen heeft hij de compensatie door de overheid al meegenomen. ‘Tenzij je de uitkeringen en lonen flink verhoogt, zullen schulden oplopen. Bij minima gaat het echt om mensen die nergens meer op kunnen besparen. En Den Haag kan de koopkracht ook niet blijven repareren voor hele grote groepen.’