De Tweede Kamer wil meer vrijheid voor gemeenten bij het navorderen van de bijstand, na alle ophef over de boodschappen van een moeder voor haar dochter.
De gemeente Wijdemeren vordert meer dan 7.000 euro aan bijstand terug van een vrouw uit die gemeente omdat haar moeder drie jaar lang voor haar boodschappen deed. Het bericht leidde tot veel ophef, ook bij veel partijen in de Tweede Kamer. Tal van partijen spraken er schande van. Maar de ChristenUnie was er als eerste bij met de presentatie van een initiatiefwet over dit onderwerp. ‘We gaan regelen dat gemeenten niet meer wettelijk verplicht zijn om een boete op te leggen en bijstandsgeld terug te vorderen’, aldus Tweede Kamerlid Eppo Bruins tegen de Volkskrant. ‘Het kán wel, in geval van fraude, maar het móet niet. Gemeenten krijgen de ruimte om daar een afweging in te maken, met oog voor de specifieke situatie. Met oog voor de menselijke maat. Met barmhartigheid.’
Krokodillentranen
Het is mooi dat de ChristenUnie dit initiatief neemt, maar het zijn wel krokodillentranen: de Tweede Kamer heeft deze strenge aanpak immers zelf goedgekeurd, met steun van de ChristenUnie. Immers, gemeenten moeten hun bijstandsregels baseren op de Participatiewet en de Fraudewet uit 2012. Daarin is een strenge informatieplicht voor bijstandsgerechtigden geregeld: wie niet alle inkomsten doorgeeft, riskeert forse sancties. En deze wet is indertijd goedgekeurd met instemming van VVD, CDA, PVV, GroenLinks, D66 én de ChristenUnie.