In Finland is een jaar lang geëxperimenteerd met een basisinkomen van €560 per maand voor 2.000 willekeurig gekozen werklozen. Het effect op de arbeidsparticipatie is gering, maar een basisloon bleek goed voor de gezondheid.
Finland gaf tussen november 2017 en oktober 2018 elke maand €560 euro aan 2.000 willekeurig geselecteerde werklozen. Dat bedrag was ‘gratis’ geld, want ze mochten dat geld houden ongeacht of ze in die periode een baan zouden vinden of niet. In het Financieele Dagblad van 7 mei stond een verslag van de uitkomsten van dit experiment. De belangrijkste winst van het basisinkomen is dat de ontvangers van het basisinkomen zichzelf gezonder voelen en minder stress ervaren. Het basisinkomen had nauwelijks effect op de arbeidsparticipatie: ontvangers van het basisinkomen werkten vijf dagen per jaar meer dan zij die geen basisloon kregen.
Actiever
Onderzoekers van de universiteit van Helsinki vergeleken de 2.000 willekeurig gekozen werklozen met een groep die dit extra inkomen niet kreeg. Daaruit bleek dat het basisinkomen het gevoel van autonomie versterkte, aldus de onderzoekers in het Financieele Dagblad. “Bij mensen die al actief waren in de samenleving lijkt het basisinkomen een toename in activiteit te stimuleren.” Voorlopig krijgt het experiment geen vervolg, mede als gevolg van het aantreden van een nieuw kabinet in Finland.