‘Op zeker moment stroomden de boetes binnen’

De parkeervergunning van meneer Baanders (82) werd opgeheven nadat hij zijn rekeningnummer had gewijzigd. “De communicatie met parkeerbeheer schiet ernstig te kort. Omdat ik al wat ouder ben, ken ik het klappen van de zweep. Ik zat vroeger in de actiegroep Nieuwmarkt. Ik kijk niet erg van dit soort dingen op.”

“Ik heb gebeld en gezegd dat er geen betalingsachterstand was.” Meneer Baanders verkeerde in de veronderstelling dat het misverstand was opgelost, maar Parkeerbeheer stopte toch zijn vergunning, zo ontdekte hij later. “Op zeker moment stroomden de boetes binnen. Toen bleek dat de parkeervergunning was opgeheven. Maar dat merk je pas vier, vijf dagen later.”

“Vervolgens parkeerde ik mijn auto dagenlang buiten de stad. Mijn zoon heeft parkeerbeheer ook nog een betalingsoverzicht gestuurd. Daar zouden ze naar kijken, zeiden ze. Daar begon mijn wantrouwen. Dit betekent meestal dat er helemaal niets gebeurt of dat het op de lange baan wordt geschoven. Dat was het moment dat ik de ombudsman belde. In een dag was het opgelost.”

“Er is geen eenheid in communicatie. De een zegt ‘u heeft betaald’ en de ander zegt ‘u heeft niet betaald’. Uiteindelijk drukt degene die zegt ‘u heeft niet betaald’ op een knop en dan wordt je parkeervergunning opgeheven. Ze vinden het vervelend als je er vaker over belt, het contact wordt verbroken. Blijkbaar stoor je mensen in hun huiselijke rust.”

“De ombudsman heeft kennelijk wel contact met een soort crisismanager die meteen op de knop drukt. En dan word je gebeld ‘u kunt weer parkeren’. Ik kreeg een schadevergoeding, maar geen excuus. Ze gaan niet de hand in eigen boezem steken natuurlijk.”

Munish Ramlal © Roos Trommelen
Munish Ramlal © Roos Trommelen

Munish zegt: ‘Beschouw burgers niet als lastig’

Als burger moet je er gewoon van op aan kunnen dat de informatie die je van de gemeente krijgt, klopt. Ongeacht wie je aan de telefoon krijgt. Bij meneer Baanders ging er op meerdere fronten iets mis. Allereerst had hij niet zonder meer als wanbetaler moeten worden aangeschreven. Waarom wordt er niet eerst telefonisch contact met bewoners opgenomen om na te gaan waarom iemand niet betaalt? Als dat hier was gebeurd was direct duidelijk geworden dat er sprake was van een fout. Meneer had immers een machtiging afgegeven voor automatische incasso. Hij betaalde de gestuurde rekening voor alle zekerheid toch maar omdat hij geen boetes wilde ontvangen. Hij betaalde dus tweemaal. Toen hij daar met de gemeente over belde, kreeg hij het advies om het automatisch overgeschreven bedrag te storneren. Maar daardoor werd de hele parkeervergunning opgeheven. Natuurlijk maakt de gemeente ook fouten en die kunnen gelukkig vaak snel uit de wereld worden geholpen wanneer mijn medewerkers contact opnemen met onze contactpersonen bij de gemeente. Maar eigenlijk moeten bewoners zelf eenvoudig iets kunnen rechtzetten, zonder als lastig te worden beschouwd. Ook had de gemeente best zelf kunnen vragen naar de extra kosten van meneer. Om nog maar te zwijgen van het aanbieden van excuses.

Munish Ramlal is Ombudsman Metropool Amsterdam.

Telefoon: 020-625 9999 (09:00-12:00)  E-mail: info@ombudsmanmetropool.nl

www.ombudsmanmetropool.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in