Tekst en beeld Puck Kerkhoven
Hij verwarmt van binnenuit en geeft je het behaaglijke gevoel van een warme trui. Dat is de gedachte achter die gekke naam: truiensoep. Het verwarmende zoetpittige komt van de vitaminerijke paprika’s (familie van rode peper), de sambal, de prei en de zoete tomatensaus. Gehakt en bouillonblokjes zorgen voor een tevreden makende, volle vleessmaak in deze warmrode wintersoep.
Binnenkort barst het carnaval weer los onder de grote rivieren. Dan wordt deze Truujesop of Oudewijvensoep (op z’n Limburgs) weer met grote ketels tegelijk gekookt. Hij is zeer betaalbaar en vormt de ideale bodem voor een avondje serieus stappen of een kleumerige middag-optocht kijken met de kids in de februarikou.
Je kunt hem maken met rookworst, voor mij is dat niet nodig. De rooksmaak kan gaan overheersen, wat eigenlijk jammer is. In Brabant eten ze er worstenbroodjes bij. Kijk, dat is nog eens een lekkere traditie!
Wil jij deze warme truiensoep vegetarisch houden? Dat kan. Gebruik dan vegetarisch gehakt, dito rookworst en groente-bouillonblokjes. Maar dan ga je wel voorbij aan het oorspronkelijke idee van carnaval (carne vale = afscheid van het vlees): nog even helemaal los gaan voordat de vastenperiode aanbreekt.
RECEPT
Truiensoep
voor 6 flinke kommen
Ingredienten
- 400 gram half om half gehakt, of wat in de aanbieding is
- 2 eetlepels olie, zonnebloem of mais
- 2 grote uien, grof gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 rode en 1 gele paprika, in blokjes
- 2 stengels prei, in flinke ringen. Goed wassen!
- 1 blik of pot witte bonen in tomatensaus (375 gram)
- 1 liter tomatensap, huismerk is prima2 runderbouillon blokjes
- 2 theelepels sambal (of 10 druppels Tabasco)
- 2 theelepels bruine suiker
- Eventueel: 1 rookworst
Verhit olie in een grote braadpan. Bak het gehakt rul, kruid met peper en zout. Voeg uien en knoflook toe, blijven roeren. Paprika-blokjes en preiringen erbij. Bak 5 minuten mee. Voeg witte bonen in saus, tomatensap en bouillonblokjes toe. Meng sambal en suiker erdoor en voeg water toe, totdat je een lekkere dikke soep hebt. Op een zacht vuurtje een half uur (of langer) laten pruttelen. Je kunt er rookworst aan toevoegen, nodig is het niet.
Proef en breng op smaak met peper en zout. Serveer deze maaltijdsoep in grote kommen.
Mooi meegenomen: Restje truiensoep over? De volgende dag is hij nog lekkerder, als alle smaken goed met elkaar zijn vermengd. Beetje water erbij en even opwarmen.