Jurre van de Kamp © George Maas/Fotonova

SINA-directeur Jurre van de Kamp: “Met de energiecrisis, de inflatie en de naweeën van de coronapandemie neemt de vraag om hulp steeds meer toe. We lopen op ons tandvlees, maar we gaan gewoon door. Het is echt nodig.”

Hij werkte als vrijwilliger bij de voedselbank in Amsterdam-Zuid en richtte tien jaar geleden de stichting Samen Is Niet Alleen op, een maatjesproject in Zuid. Inmiddels helpt zijn stichting in heel Amsterdam inwoners die niet kunnen rondkomen en die hulp nodig hebben op allerlei gebieden.

Zelf komt Van de Kamp (38) uit een groot middenklasse gezin, hij groeide op zonder zorgen. Maar later werd hij zich ervan bewust dat dit voor veel anderen niet zo vanzelfsprekend is. Dat grijpt hem aan. “Vooral de enorme toename van ouders die hun kinderen geen onbezorgde jeugd kunnen geven, omdat ze zich gewoon geen raad meer weten, gaat mij aan het hart. Dat is ook mijn drijfveer om door te blijven gaan met SINA. Als ik zie hoe schrijnend de meeste situaties zijn…”

Medewerkers van SINA ontmoeten tijdens huisbezoeken bijvoorbeeld grote gezinnen die in veel te kleine woningen wonen. De kinderen slapen noodgedwongen op de bank. “Zo kunnen die pas naar bed als de ouders ook naar bed gaan. Verder zien we ook veel kinderen die een maaltijd moeten overslaan. Kinderen die geen nieuwe rugzak, schoolspullen of fiets kunnen krijgen om naar school te gaan. Gezinnen en ouderen die moeten kiezen tussen de boodschappen of de huur of de energierekening. De basisbehoeften komen voor steeds meer mensen in gevaar, ongeacht of ze werk hebben of niet. Ook zijn het steeds meer mensen met een Nederlands klinkende achternaam, valt me op.”

Wantrouwen

Vaak weten mensen de weg naar hulp van alle verschillende instanties niet te vinden. Ze hebben het te druk met hun hoofd boven water houden. “Wat SINA onderscheidt is dat we een holistische aanpak hebben en per situatie onderzoeken wat er op allerlei gebieden nodig is. Vervolgens kijken we ook welke andere instanties en subsidies een gezin daarbij kunnen helpen. Soms verwijzen het Ouder- en Kind Teams (OKT) Amsterdam of het Buurtteam Amsterdam naar ons, maar de meeste hulpaanvragen komen binnen via onze eigen website. De mensen vertrouwen ons net iets meer omdat de stichting niet vanuit de overheid is opgericht, maar een particulier initiatief is. Helaas zien we dat er een groot wantrouwen heerst richting de overheid.”

Steeds meer middenklasse gezinnen komen in de problemen door de stijgende inflatie en hoge energierekeningen, valt Van de Kamp op. “Die weten zich vaak ook geen raad meer. Werkenden hebben vaak geen recht op bepaalde voorzieningen, zoals de Stadspas. Intussen is hun besteedbaar inkomen wel flink gekrompen en kan net zo laag zijn als het inkomen van iemand die in de bijstand zit. We hebben daarom samen met Jeugdfonds Sport en Jongeren Cultuurfonds een inkomenstoets gemaakt om het besteedbaar inkomen als maatstaf te nemen en niet het bruto-inkomen. De uitkeringen en het minimumloon moeten sowieso omhoog. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, krijgen veel mensen nog steeds onderbetaald. Wat ook zou helpen is als de verschillende stichtingen en instanties nog beter samenwerken. en dat de gemeente goed bijhoudt of iedereen de hulpinstanties wel goed weet te vinden. Soms denk ik dat er nog een hele groep mensen is die we missen of die geen ondersteuning durft te vragen.”

Uitbreiding

Met de toenemende vraag is een uitbreiding voor SINA noodzakelijk. Hoe hoger de nood, hoe meer subsidie er vanuit de gemeente beschikbaar komt. “Maar meer medewerkers vinden is ook niet makkelijk, gelukkig kunnen we via een project van de gemeente mensen inhuren die kort in de bijstand zitten. Verder zijn studenten voor ons erg belangrijk. Op dit moment lopen 53 studenten bij SINA stage als maatje.”

“We doen best veel, ondanks de beperkte mankracht. Zo hebben we in december een kerstmarkt georganiseerd voor duizend klanten van de voedselbank. Zij konden gratis producten uitkiezen van luxe merken zoals Rituals en Tony Chocolony. Alles was gesponsord. Ook zetten we in op donaties en we maken gebruik van andere fondsen, naast onze gemeentelijke subsidie.”

Van de mensen die met hulp van SINA hun leven weer op orde hebben, wordt Van de Kamp blij. “Maar het is ook fijn te zien dat mensen ons weer weten te vinden als ze even met iets zitten. Zo nam laatst een man die we een paar jaar geleden hadden geholpen, weer contact op. Hij ziet er nu stukken beter uit, heeft werk en kan weer normaal rondkomen. Hij vroeg alleen hulp omdat hij een brief niet begreep. Daar konden we hem prima mee helpen, het was echt fijn om te zien dat alles nu goed met hem gaat.”

“Daarnaast word ik ook blij van de hulp die we bieden met direct resultaat. Twee weken geleden hebben we bijvoorbeeld een kinderkamer ingericht in het huis van een alleenstaande moeder. De vader was uit huis gezet vanwege geweld en zij had geen geld om die kamer in te richten. Het gezin sliep op matrassen op de grond, verder was er niets in huis. De kinderen waren zo blij toen hun kamer af was! Soms zijn het ook de simpele dingen die je als mens gelukkig maken.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in