‘Al 10.000 aanvragen voor Tozo2’

AMSTERDAM Al 10.000 zzp'ers hebben een aanvraag gedaan voor de tweede tijdelijke overbruggingsregeling Tozo.

0
1353

Er zijn meer dan 10.000 aanvragen gedaan voor de Tozo2-regeling door zzp’ers die in de Tozo1-regeling zaten. Dat zei wethouder Groot Wassink (GroenLinks) vandaag in de gemeenteraad. Ook aan bod kwamen de dak- en thuislozen en de aanpak van statushouders.

Aan de Tozo1-regeling voor ZZP-ers die geen of veel minder omzet hebben door de corona-crisis deden 43.000 personen mee. Deze regeling liep tot 1 juni. Voor de periode daarna tot 1 oktober is een iets aangepaste regeling opgesteld (Tozo2), waarbij het inkomen van een eventuele partner wordt meegeteld. Voor deze vervolgregeling hebben zich inmiddels al meer dan 10.000 ZZP-ers aangemeld, zei wethouder Groot Wassink. Hij maakt zich grote zorgen over deze groep na 1 oktober. “Ik verwacht geen verlenging van de Tozo2-regeling. En dan valt deze groep tussen de wal en het schip.” Groot Wassink nodigde de raad uit om een keer te komen kijken naar de ‘Tozo-afdeling’ van de gemeente. “Een omvangrijke operatie met op het hoogtepunt ongeveer 140 ambtenaren extra aan het werk.”

Hogere bijstand voor daklozen?

De raad stond lang stil bij de bijstand voor dak- en thuislozen. Deze groep ontvangt niet de volledige bijstand, maar krijgt een korting van 20 of 10 procent, afhankelijk van deelname aan de nachtopvang. Een flink deel van de raad dringt aan op het afschaffen van deze kortingen. Maar daar gaat Wethouder Groot Wassink niet in mee, “hoe sympathiek die gedachte ook is”. Hij wil eerst een gedegen onderzoek (een pilot) en daarna een discussie. Het zonder meer schrappen van de korting kost 7.5 miljoen euro per jaar, nog los van de aanzuigende werking als Amsterdam dat als enige gemeente zou invoeren.

Statushouders aan het werk

Alle fracties zijn vol lof over de aanpak van de gemeente om statushouders aan het werk te helpen. Met mooie cijfers in het Jaarverslag Amsterdamse aanpak statushouders en inburgering 2019: de veel grotere uitstroom naar werk van statushouders dan was gepland én de vaststelling dat de Amsterdamse aanpak een hoog ‘maatschappelijk rendement’ heeft. Maar er is ook kritiek, want in de rapportage wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Vooral GroenLinks en de VVD maken zich grote zorgen over het ‘uit zicht raken van vrouwen’, vooral nagereisde vrouwen, die niet vallen onder de Participatiewet.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in