‘Den Haag moet de nachtcultuur niet vergeten’

0
756

Ramon de Lima (28), voorzitter van de stichting Nachtburgemeester

De Amsterdamse nachtclubs hebben sinds 17 maart geen inkomen meer, vertelt Ramon de Lima. Sommige clubs hebben hun ruimte verhuurd aan andere ondernemers, andere clubs zijn doorgegaan als restaurant. “Garage Noord is bijvoorbeeld nu een roti-zaak. Maar een flink aantal is echt gesloten sinds maart. Sinds de maatregelen weer strenger zijn geworden, is het ook lastiger om activiteiten te ondernemen. Clubs overleven nu nog omdat ze aanspraak kunnen maken op tijdelijke overheidssteun, maar velen overwegen toch de handdoek in de ring te gooien. Als de situatie nog langer voortduurt, raken alle reserves op en komt het moment dat clubs gedwongen dicht moeten.”

Tot nu toe heeft een club, De School, onder andere door de crisis de deuren moeten sluiten, aldus De Lima. “Die club was wereldwijd bekend, had een 24-uursvergunning, er was een kunstruimte, een café restaurant, een gym. En dat alles op een unieke lokatie in een oude school met klaslokalen. We zijn een van de grote spelers kwijtgeraakt. Andere clubs vrezen hetzelfde lot.”

De clubs missen perspectief, zegt hij. “Op de routekaart van het kabinet komt het nachtleven niet voor. De gemeente is toch gebonden aan wat in Den Haag wordt besloten over bijvoorbeeld test-evenementen in clubsettings. Gemeentelijk geld gaat eerst naar gesubsidieerde instanties, wat er overblijft kan worden verdeeld, maar is te weinig om de schade te dekken. De gemeente moet sterk zijn in haar lobby richting Den Haag om ook de nachtcultuur niet te vergeten. Daarbij helpen wij de gemeente ook. Blijf hameren op financiële steun voor noodlijdende clubs, maar ook voor de tienduizenden makers die nu werkloos zijn.”

In het nachtleven werken tienduizenden mensen, aldus De Lima. “Niet alleen de mensen die in clubs werken, ook de toeleveranciers, van bijvoorbeeld licht, geluid, beveiliging. Ook de taxichauffeurs behoren tot de nachtcultuur. In de creatieve industrie vallen de grootste klappen. Velen, ook in mijn omgeving, krijgen Tozo, iets meer dan duizend euro, in Amsterdam is dat eigenlijk te weinig. Ik ken mensen die nu bij een vleesverwerkingsfabriek werken, of de supermarkt of een bezorgdienst. Maar er zijn er ook die geen werk kunnen vinden en uit hun appartement worden gejaagd omdat ze de huur niet kunnen betalen.”

Radioshow

De nachtclubs in Amsterdam zijn een broedplaats voor creativiteit en experimenten, zegt hij. “Veel kunsten komen samen op de dansvloer, niet alleen muziek maar ook vormgeving, performance art. Voor veel mensen is het een plek waar ze inspiratie opdoen, het is een ontmoetingsplek, waar mensen de sores van de dag vergeten en zich veilig en vrij voelen, waar ze anderen kunnen ontmoeten en hun horizon verbreden. Zeker in Amsterdam draagt het nachtleven bij aan de internationale alure. Dat dreigen we te verliezen.”

Sinds kort presenteert De Lima iedere laatste vrijdag van de maand radioshow De Rookruimte, in de Tuin van BRET. Daarin praat hij met makers en beïnvloeders van het nachtleven. Gespreksonderwerpen genoeg: meer aandacht voor discriminatie door de Black Lives Matter-beweging, Me-Too in het nachtleven, en de toekomst. “Hoe krijgt het nachtleven straks weer ruimte voor opbouw. Clubs en evenementen zijn straks ook gebaat bij ruimere openingstijden en een 24-uursvergunning. Dan kan een club yoga met techno in de ochtend, een kunstruimte of kinderopvang bieden. Vrije openingstijden zijn interessant omdat clubs straks hun inkomen moeten aanvullen.”

(De Lima is voorzitter van stichting N8BM, hij neemt tijdelijk de taken waar van de nachtburgemeester. Volgende zomer wordt opnieuw een nachtburgemeester gekozen).

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in