Vakbond FNV voert al geruime tijd actie voor een minimum uurloon van 14 euro in januari 2022. Volgende week stemt de gemeenteraad van Amsterdam over een motie voor 14 euro.
Met de actie voor een uurloon van 14 euro wil vakbond FNV de rijkdom in Nederland eerlijker verdelen. ‘Tien euro per uur is net wel of net niet genoeg om van rond te komen en maakt ons afhankelijk van toeslagen voor onze huur, zorgverzekering en zorg voor onze kinderen.’ Volgende week moet ook de gemeenteraad van Amsterdam zich uitspreken over het verhogen van het minimumloon naar 14 uur. Dan wordt er gestemd over een motie van onder meer GroenLinks, SP en PvdA. Volgens Najat Aziraoui van het ‘Team Voor 14’ van het FNV gaat de strijd daarna door tot de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 14 maart 2021.
Wat is minimumloon?
FNV wil graag dat het minimumloon omhoog gaat naar14 euro per uur, maar hoe hoog is dat uurloon nu? Opvallend is dat er niet zoiets bestaat als een minimumuurloon. Wel bestaat een minimumloon: per 1 juli 2020 is dat 1.680 euro per maand. Maar bij een 36-urige werkweek geeft dat een hoger uurloon dan bij een 40-urige werkweek. Bij 38 uur per week kom je uit op 10,21 euro per uur. Sinds 1980 is het minimumloon structureel gedaald, zegt FNV. Toen was het minimumloon 60 procent van het gemiddelde loon, en nu is dat nog maar 40 procent. ‘Als je het terugbrengt naar die 60 procent kom je uit op een bedrag van 14 euro in 2022.’ In Nederland verdienen twee miljoen mensen minder dan 14 euro per uur, aldus FNV.
Effect werkgelegenheid
Een hoger minimumloon is slecht voor de werkgelegenheid: dat was altijd het argument van werkgevers en de overheid zo’n verhoging tegen te houden. Maar dat klopt niet meer. Volgens een recente studie van het Centraal Planbureau (CPB) zijn de gevolgen van het verhogen van het minimumloon met 40 procent tot 14 euro per uur heel beperkt voor de werkgelegenheid: het aantal banen daalt met twee procent. Maar dat is wel onder de voorwaarde dat de uitkeringen voor bijstand en WW niet meestijgen, schrijft het CPB. Zouden ook de uitkeringen omhoog gaan, dan daalt de werkgelegenheid met 3.5 procent, aldus het CPB. Sinds kort steunen een aantal politieke partijen (waaronder GroenLinks, SP en PvdA) in hun verkiezingsprogramma’s een verhoging van het minimum loon, maar niet alle partijen noemen het getal van 14 euro.