Bijna een op de vijf huurders van een sociale huurwoning (18%) kan de basisbedragen voor huur en levensonderhoud niet betalen. Die groep loopt risico op huurachterstand. Dit blijkt uit een onderzoek naar de betaalbaarheid van huren dat het Nibud (budgetvoorlichting) op verzoek van de gemeente Amsterdam deed.
De groep die de noodzakelijke kosten voor huur en de kosten van een huishouden niet kan betalen, hoeft nog niet meteen in financiële problemen te verkeren, maar moet wel overlevingstechnieken toepassen. Ze legt geen geld apart voor als er iets vervangen moet worden, bezuinigt op gezonde voeding of laat rekeningen liggen. Dat zijn situaties die niet te lang kunnen duren, anders leiden ze tot financiële problemen.
Bijna één op de vier sociale huurders (24%) heeft sowieso niet meer te besteden dan de noodzakelijke kosten voor huur en levensonderhoud. De ruimte voor onvermijdbare kosten (ziekte) of onverwachte tegenvallers is dus klein.
Mèèr dan de helft van de sociale huurders (55%) zou het zonder het minimabeleid van de gemeente niet redden. En voor 36% van de sociale huurders zijn zelfs die gemeentelijke extraatjes niet toereikend. In Amsterdam kom je voor minima-voorzieningen in aanmerking als je een inkomen onder de 120% van het sociaal minimum hebt.
Rondkomen
Het inkomen van de laagste inkomens is eigenlijk te laag, blijkt ook uit het onderzoek van het Nibud. Want ook als de huurprijs op het lage inkomen wordt afgestemd, via de huurtoeslag, dan nog hebben die huishoudens moeite om rond te komen.
Inmiddels hebben de huurderskoepels, de woningcorporaties en de gemeente de conclusies van het Nibud-onderzoek besproken. Al eerder spraken deze drie partijen af om maatwerk te leveren voor huurders die in de knel zijn gekomen en om huurschulden aan te pakken.
Het zal overigens geen verbazing wekken dat de meest kwetsbare groep huurders voor ongeveer de helft (49%) bestaat uit huishoudens met een bijstandsuitkering. Ook relatief veel zelfstandige ondernemers zijn kwetsbaar.
Huurderskoepels en gemeente hebben er begrip voor dat corporaties de huren moeten verhogen om nieuwe woningen te kunnen bouwen en woningen energiezuiniger te maken. Wèl hebben de corporaties beloofd dat ze gaan kijken hoe ze bij de jaarlijkse huurverhoging iets extra’s kunnen doen voor de laagste inkomens. De drie partijen zijn ook blij met het besluit van de minister om de huur in 2021 eenmalig te verlagen.
Het Nibud-onderzoek wordt 2 december besproken in de gemeente raadscommissie inkomen.