Cliëntenraad: overheid moet meer doen voor arme ouderen

1
750

De Landelijke Cliëntenraad (LCR) heeft bij staatssecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken aandacht gevraagd voor de positie van arme, kwetsbare ouderen.

Maar liefst eenderde van de Nederlandse ouderen heeft geen spaargeld of eigen vermogen. Ouderen hebben vaak hogere, onvermijdelijke uitgaven voor zorg, energie en wonen. Sommige ouderen leven zelfs onder het sociaal minimum.
Hun inkomen aanvullen door te werken, lukt meestal niet. Door ziekte en afgenomen kracht is betaalde arbeid voor veel ouderen uitgesloten.

Ouderen zonder eigen vermogen staan drie keer zo vaak rood op hun bankrekening als senioren die wèl over eigen vermogen beschikken, blijkt uit onderzoek. Ze hebben vijf keer zo vaak een uitstaande schuld en zijn vier keer zo vaak in problemen gekomen door stijging van vaste lasten of de kosten van de boodschappen.

Er zijn drie groepen die het moeilijk hebben: senioren van 75 jaar en ouder, gescheiden vrouwen en niet-westerse allochtonen, aldus het Sociaal Cultureel Planbureau. Voor al die groepen geldt dat de zorgkosten oplopen naarmate de leeftijd stijgt. Dat treft vooral 90-plussers. De problemen van niet-westerse allochtonen ontstaan vooral doordat ze geen volledige AOW krijgen, omdat ze niet altijd 50 jaar in Nederland hebben gewoond.

Armoede begint overigens niet bij het ingaan van de pensioenleeftijd, maar meestal al eerder. Wie tussen de 55 en 65 jaar oud is, loopt een hoog risico arbeidsongeschikt of werkloos te worden, zonder zicht op vervangend werk. Ontslagen in coronatijd versterken dat nog eens.

De Landelijke Cliëntenraad vindt dat gemeenten in kaart moeten brengen hoe groot de armoede onder ouderen is. Ook zouden gemeenten ouderen actief moeten voorlichten, zodat ze geen toeslagen of gemeentelijke minima-regelingen mislopen.

De LCR doet een aantal aanbevelingen aan de staatssecretaris. Zo wil ze dat de bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten en senioren weer terugkomt. Die is in 2015 uit de Participatiewet geschrapt. Terugkeer van de bijzondere bijstand kan de zorgkosten van ouderen verlichten, meent de cliëntenraad.

De brief die de raad aan de staatssecretaris heeft gestuurd is hier te lezen.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. “Ouderen zonder eigen vermogen staan drie keer zo vaak rood op hun bankrekening als senioren die wèl over eigen vermogen beschikken, blijkt uit onderzoek.”

    Dat lijkt logisch:)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in