Tekst en beeld Puck Kerkhoven
Dit is hét seizoen voor verse bonen. Sla je slag, in de supermarkt kost een kilo(!) sperziebonen nog geen euro. Super gezond en vrijwel iedereen lust ze. Alleen, wat maken we er nu weer mee? Vier keer in de week gekookte sperziebonen komt ook je neus uit.
De Surinaamse keuken biedt inspiratie. Daar gebruiken ze vaak kousenband. Dat zijn van die lange, dunne, groene bonen, langer dan je onderarm. Ze worden, in kleine stukjes gesneden en roergebakken met een uitje, verwerkt in diverse gerechten. Te koop bij toko’s en op de markt alleen … die zijn best prijzig. Gelukkig laten ze zich soepel vervangen door verse sperziebonen. Even het puntje eraf en in 3 cm lange stukjes snijden.
Roti komt oorspronkelijk uit India en Maleisië. Het is een soort pannenkoek, gevuld met spliterwtenpuree en geurige kruiden. Je gebruikt hem als soepel brood waarmee je curry-achtige gerechten, met of zonder vlees of kip, charmant (?) naar binnen werkt. Kijk uit, knoeigevaar! Hier in Nederland is roti uitgegroeid tot een echte streetfood klassieker. Maak de vulling lekker zelf; niet moeilijk en absoluut smullen!
RECEPT
Roti met kip, aardappel en sperziebonen
Voor ca. 3 personen
Ingredienten
- 300 gram kippendij, in blokken van ca. 3 cm
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- zwarte peper, zout
- 400 gram stevige aardappels, ongekookt, in partjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 grote rijpe tomaat, in stukjes
- 1 rode peper (of snufje chili-vlokken)
- 1 kippenbouillon blokje
- 400 gram sperziebonen, in stukjes van 3 cm
- 2 theelepels korianderpoeder (ketoembar, uit potje)
- 2 theelepels komijnpoeder (djintan, uit potje)
- 2 eetlepels kerrie masala, koop goede!
- 1 hand selderijblad, grof gesneden
- 2 hardgekookte eieren (ca. 8 min gekookt)
- 1 limoen, in partjes
- 3 roti vellen, kant-en-klaar te koop bij toko of supermarkt
Bereiding
Verhit olie in een gietijzeren wok of grote koekenpan. Pel de gekookte eieren en bak tot ze een knapperig buitenkantje hebben. Bewaar tot gebruik. Bestrooi de stukken kip met ruim peper en zout en bak in dezelfde olie mooi goudbruin. Voeg uisnippers en knoflook toe, laat even glazig bakken. Voeg tomaatstukjes, zout, koriander, komijn en kerrie masala toe. Bak even mee en voeg dan aardappelpartjes toe. Bak tot ze kleuren, voeg dan bouillonblokje en 200 ml wam water toe. Laat op klein pitje aardappels half gaar stoven. Voeg sperziebonen toe en laat ca. 15 min. meestoven tot ze net gaar zijn. Proef en kruid zonodig bij met zout. Bestrooi met selderijblad, leg de eiparten erop, laat even doorwarmen.
Verwarm roti vellen in grote koekenpan met een laagje olie. Snij ze doormidden, vul ze rijkelijk en vouw dicht. Partje limoen ernaast voor het frisje.
Tips:
Geen korianderpoeder (ketoembar) en komijnpoeder (djintan) in huis? Vervang die twee samen dan door één extra eetlepel kerrie masala.
Kliekje vulling over? Bewaar in de koelkast. Even opgebakken is het de volgende dag nog lekkerder.
Lekker hoor, en een kilo sperciebonen voor minder dan een euro is beslist interessant, graag 2 kilo 🙂