Zwoele bobotie uit Zuid-Afrika

Als ergens alle culinaire scheidslijnen vervagen, dan is het wel in de Zuid-Afrikaanse keuken. Niet voor niets noemen de vele bevolkingsgroepen het liefdevol hun 'Rainbow kitchen'. Van Indiaas, Maleis, Zulu en Afrikaans tot Portugees, Engels en Hollands; alle kleuren zijn erin vertegenwoordigd en samen vormen ze een fascinerend geheel. We maken vandaag 'bobotie' zoals het hoort, dus niet uit een pakje.

0
1124
Tekst en beeld Puck Kerkhoven

Het bekendste gerecht uit de Rainbow kitchen is bobotie; een kruidige ovenschotel met rundergehakt, rozijnen en Hollandse (!) appels. Kenmerkend is het gulle gebruik van kerrie. Dit goudgele kruidenmengsel duidt op Maleis/Indiase roots. Het custardachtige bovenlaagje van ei en melk duidt juist weer op Portugese en Engelse invloeden. Samengebracht in één ovenschotel levert dit een hartverwarmend, hartig/zoet gerecht op. Kinderen in alle kleuren van de regenboog, zijn er dol op. (Grote mensen ook!)

Wist je dat bobotie is opgenomen in het internationaal receptenboek van de Verenigde Naties als traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht? Sorry, meneer Knorr, maar wat er echt niét in thuishoort zijn sperziebonen en paprika. Maak het lekker zelf en investeer in een goede geurige kerrie. Daar heb je zeker een jaar veel kookplezier van.

Vanaf eind augustus organiseren boomgaarden en pluktuinen rond Amsterdam weer appelplukdagen (mits corona zich koest houdt). Leuk en leerzaam om een keer te doen met kids. Ook in de winkels zijn appels dan weer betaalbaar. Mooi moment om deze zwoele bobotie te maken.

Spannend idee: vul een uitgeholde pompoen met bobotie en bak daarin af.

RECEPT
Bobotie
Zuid-Afrikaanse ovenschotel voor 4 à 5 personen

Ingredienten

  • 2 grote uien, fijn gesnipperd
  • 5 eetlepels zonnebloem- of maïsolie
  • 1 kilo rundergehakt, of half rund- / half lamsgehakt
  • 1 eetlepel kerrie (neem de goede kerrie Masala)
  • 1 eetlepel zout en een flinke snuf peper
  • 2 volle eetlepels abrikozenjam (neem goedkope, nét zo lekker)
  • 75 gram rozijnen, 15 min. wellen in lauw water
  • 2 appels, geschild, in hapklare blokjes
  • 1 eetlepel citroensap, 2 theelepels suiker
  • 3 flinke eetlepels paneermeel (liefst zelfgemaakt*)
  • 2 dl melk, 3 eieren
  • 3 laurierblaadjes

Bereiding
Verhit de oven voor op 180 graden, wrijf een ondiepe ovenschaal in met olie. Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan, bak de uisnippers glazig en bestrooi met kerrie. Voeg gehakt toe, roer los met een vork, kruid met zout en peper en bak even aan. Voeg abrikozenjam, rozijnen, appel, citroensap en suiker, laurierblaadjes en paneermeel toe. Stort in de ovenschaal en bak 25 min. in de oven. Klop eieren met melk los, schenk over gehakt. Bak nog ca. half uur tot de bovenkant mooi goudbruin is. Garneer met schijfjes ongeschilde appel. Geef er gekookte rijst bij, bestrooid met korianderblad.

Tip  Paneermeel maak je zelf van oud brood. Oud Turks brood leent zich uitstekend. Brood in blokken snijden, verspreiden over de bakplaat en in een voorverwarmde oven van 120 graden, ovendeur op een kier, in ca. 1 uur laten drogen. Draai in de keukenmachine of wrijf tussen je handen fijn tot paneermeel. Bewaard in plastic zakjes in de diepvries blijft het zeker een jaar goed.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in