Meer klachten bij cohort-aanpak bijstand

AMSTERDAM De Bijstandsbond krijgt de laatste tijd meer klachten over de zogeheten cohort-aanpak van de gemeente.

0
2219

“We kregen de laatste drie weken meer klachten over de cohort-aanpak in de bijstand”, zegt voorzitter Piet van der Lende van de Bijstandsbond. “De gemeente is strenger geworden, terwijl er nauwelijks nog banen zijn door de corona-crisis.”

In de laatste nieuwsbrief van de bijstandsbond is Van der Lende uitermate kritisch over de Amsterdamse aanpak om het aantal mensen in de bijstand te laten dalen van 40.000 in 2019 naar 30.000 in het jaar 2022, via de zogenoemde cohortaanpak. Hij hekelt vooral de strengere benadering van mensen in de bijstand door klantmanagers. “De laatste tijd worden de klantmanagers steeds vasthoudender.” MUG zocht hem op in het kantoor van de bijstandsbond. Piet van der Lende is al jaren voorzitter van de Bijstandsbond.

Strengere klantmanagers

Volgens Van der Lende beginnen de gesprekken met de mensen in de bijstand vriendelijk, en de klantmanager blijft ook in het vervolg van het gesprek vaak vriendelijk. Maar dan krijgt het gesprek vaak een andere wending, aldus Van der Lende. “Hoe denk je over betaald werk?, vraagt de klantmanager. En dan begint de druk. We moeten toch eens kijken of we je vrijwilligerswerk kunnen omzetten in betaald werk, en je hebt nog wel wat mogelijkheden, ik maak een afspraak met de jobhunter.” Dat soort verhalen hoort Van der Lende de laatste weken steeds meer. “Op vriendelijk manipulatieve wijze werd naar mijn indruk een vragenlijstje afgewerkt, waarbij de klantmanager totaal niet geïnteresseerd was in opmerkingen van de klant en maar één doel had, een jobhunter inschakelen.”

Cohort-aanpak

Sinds september vorig jaar worden alle mensen in de bijstand in Amsterdam opgeroepen voor een gesprek over hun kansen op werk. Dat gebeurt per buurt, telkens in groepen van ongeveer 1.500 personen, beter bekend als de ‘cohort-aanpak’. De gemeente heeft daarbij als doel het aantal mensen in de bijstand te laten dalen van 40.000 in 2019 naar 30.000 in 2022. Dat was nog vóór de corona-crisis. Amsterdam heeft ook een financieel belang bij de geplande daling van het aantal mensen in de bijstand. De stad liep vorig jaar nog achter bij de landelijke dalende trend in het aantal bijstanders. Dat verschil moet de stad in financiële zin zelf betalen. Wethouder Groot Wassink (GroenLinks, Sociale zaken) hoopt dat Amsterdam het met deze cohort-aanpak in 2022 beter doet dan het landelijk gemiddelde.

Bijstandsbond

De Bijstandsbond is een onafhankelijke zelforganisatie van mensen met een laag inkomen, die afhankelijk is van de bijdragen van leden en donateurs. De bond strijdt tegen de doorgeschoten controlemaatschappij en voor bestaanszekerheid. Met twee keer per week een (gratis) sociaal-juridisch inloop spreekuur op dinsdag en donderdag.

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in