50.000 Amsterdammers hebben een probleem met schulden. Zij kunnen vaak hun vaste lasten niet op tijd betalen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2019 van de gemeente over de schuldhulpverlening in de stad.
Een kwart van alle Amsterdammers heeft een schuld, aldus het jaarverslag. Dat zijn meer dan 200.000 mensen. Van hen hebben 50.000 een probleem met die schuld, ze hebben dan bijvoorbeeld een achterstand bij het betalen van de vaste lasten. Het goede nieuws is dat de gemeente met een gerichte aanpak mensen met een schuld steeds beter helpt. Met de aanpak ‘Vroeg erop af’ en met een speciale aanpak voor jongeren. Daarmee kan de gemeente een steeds groter aantal personen helpen. In 2019 kregen 25.000 mensen hulp. Zo saneerde de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam (GKA) een schuld van in totaal 50 miljoen euro. Dat gebeurde in goede samenwerking met het CAK in verband met wanbetalers van de zorgpremies. Mensen met een schuld zijn niet gelijk verdeeld over de stad.
Aanpak 2020
Ook dit jaar gaat de gemeente verder met het verbeteren van de aanpak. Het jaarverslag zegt het zo: “In 2020 bouwt Amsterdam verder aan een toegankelijke schuldhulpverlening die Amsterdammers zo snel mogelijk op weg helpt met een passende ondersteuning: van één motiverend gesprek bij een kleine betalingsachterstand tot aan een volledige schuldregeling bij een hoog opgelopen probleem.”
Een van de nieuwe projecten is ‘Jongeren Schuldenvrije Start’. Dat biedt jongeren ruimere mogelijkheden om hun schulden af te lossen of te saneren. Maar dan moeten ze wel mijlpalen behalen op gebied van opleiding of werk, aldus het jaarverslag. Vanaf 2021 gaat de schuldhulpverlening onderdeel uitmaken van de Buurtteams Amsterdam. “De buurtteams worden de spil in de wijk waar zorg en ondersteuning op het gebied van zorg, inkomen, schulden en veiligheid samenkomt.”
In de raad
De commissie Werk, Inkomen en Onderwijs van de gemeenteraad van Amsterdam bespreekt woensdag 6 mei het jaarverslag 2019 over Schuldhulpverlening.