‘Arme kinderen krijgen vaker te laag school-advies’

AMSTERDAM Veel basisschoolleerlingen in Amsterdam krijgen een lager schooladvies dan de eindtoets aangeeft.

0
986

Kinderen van laagopgeleide of arme ouders krijgen vaker een schooladvies dat lager is dan hun eindtoets adviseert. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Basisscholen geven vaak een ander advies voor het niveau van de middelbare school dan wat de eindtoets (voorheen de Cito-toets) aangeeft. De scholen brengen eerst dit advies uit, dat doorslaggevend is. Vervolgens vindt later in het schooljaar de eindtoets plaats. Ruim een op de drie leerlingen scoort beter op de toets dan het schooladvies. Drie op de tien kinderen haalt een lager cijfer op de eindtoets (en heeft dus een hoger advies).

Amsterdam

Er zijn grote regionale verschillen. Op sommige scholen heeft meer dan 80 procent van de leerlingen de afgelopen drie jaar een lager advies gekregen dan de toets. In Amsterdam scoorde 19,3 procent van de leerlingen de afgelopen drie jaar hoger op de eindtoets dan het advies. Bij ruim de helft van hen werd het advies omhoog bijgesteld.

Vooral in de Randstad is er ‘overadvisering’. In Amsterdam krijgt een op de vijf leerlingen een advies dat minimaal een heel schoolniveau hoger is dan het toets-resultaat. 43,3 Procent van de scholieren haalde een lager cijfer voor de eindtoets dan het advies van school. Leerlingen met een te hoog schooladvies, blijven op de middelbare school vaker zitten of stromen af.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in