“Wij willen meer”, roepen de actievoerders van Assadaaka in koor voor de ingang van de Stopera. Assadaaka is een belangenorganisatie voor kwetsbare Amsterdammers. “Gelijkheid voor iedereen.”
Assadaaka, andere belangenverenigingen en buurtorganisaties hebben zich verenigd in de landelijke beweging Voor14. Die is ontstaan vanuit de FNV. De actievoerders van Voor14 strijden voor een eerlijkere inkomensverdeling. Ook eisen ze een verhoging van het bruto minimumuurloon van tien naar veertien uur.
De actievoeders marcheerden in december naar de Miljonairsbeurs in de RAI. Op Valentijnsdag lopen ze van de Stopera naar de effectenbeurs aan het Beursplein. Ze verheffen hun stem. De rijken moeten weten dat ze het niet langer meer pikken.
Zorgkosten
Het plein voor de Stopera loopt vol. Ron Blom, kaderlid van de FNV: “Geef mensen een beter leven. Je ziet de lonen beetje bij beetje stijgen, maar dat gebeurt te langzaam. Mensen moeten steeds harder werken. Als ze versleten zijn, mogen ze het zelf uitzoeken. De uitkeringen gaan steeds meer omlaag en de zorgkosten meer omhoog. Een verhoging van het minimumloon naar 14 euro is een mooi begin. Laten we een goed sociaal stelsel optuigen.”
Een paar mannen slaat op trommels. Ze spelen traditionele Marokkaanse muziek. Protestborden gaan omhoog: ‘Minimaal 14 euro per uur voor iedereen.’
Actieleidster Luisa Mareno Ruiz van de FNV: “We staan hier om te strijden voor twee miljoen mensen die weinig verdienen. De rijkste 1 procent bezit in Nederland eenderde van de koek. Dat is niet eerlijk. We knokken net zo lang totdat we die 14 euro per uur hebben binnengesleept. We gaan door! We gaan door! Actie! Actie! Het grootkapitaal moet weten dat we doorgaan. We zitten overal. Van Leeuwarden tot Maastricht.” Gejubel en applaus.
Inkomensverdeling
“Het is Valentijnsdag, maar veel mensen voelen de liefde niet omdat ze zich zorgen maken over hun rekeningen. We willen steun van lokale politici. Ga druk uitoefenen op De Haag, vragen we ze. Mensen die keihard werken, hebben recht op een eerlijk inkomen. Alle Nederlanders moeten van onze rijkdom profiteren.”
De raadsleden Tirza de Fockert (GroenLinks) en Sylvana Simons (Bij1) spreken de demonstranten toe. Ze beloven zich hard te maken voor hun zaak. Simons: “Hoeveel je verdient, bepaalt veel in je leven, zoals waar je woont en of je op vakantie kunt gaan. De inkomensverdeling moet eerlijker.” De menigte studeert een lied in:
“De kleine beurs is wakker / De kleine beurs staat op /Dus berg je, grote bazen / Wij vreten jullie op”
De mars naar het Beursplein begint. Meer dan honderd mensen komen in beweging. Postbezorger Fred Gersteling: “Ik werk 25 uur per week bij PostNL, voor €10,46 bruto per uur. Ik word slecht betaald terwijl ik in weer en wind bezorg. Die 14 euro per uur zou een slok op een borrel schelen. Ik zit nu op bijstandsniveau.”
De stoet loopt door de Sint Antoniesbreestraat. Omstanders dansen mee op de muziek en trekken vrolijke gezichten. Door een portofoon klinkt: “Wij zijn wakker, wij staan op.” Onder de noemer ‘met de kleine beurs naar de grote beurs’ dragen ze op deze dag van de liefde een groot rood hart mee. Een van de dragers is Michel Evertman. “De demonstratie gaat lekker. Ik zie allerlei mensen meelopen: postbezorgers, schoonmakers en supermarktpersoneel. Ik werk voor een supermarkt van donderdag tot en met maandag. Dat doe ik gemiddeld 40 tot 50 uur per week, voor €12,97,- bruto per uur. Dat is te weinig om van te leven. Om rond te komen, moet je creatief zijn. Ik sla soms het avondeten over om geld te besparen.” Uit de portofoon klinkt: “Wij willen leven en niet overleven” en “Eerlijk loon voor iedereen en nu meteen.”
De mars eindigt op het Beursplein. Actieleidster Mareno Ruiz: “We zijn aangekomen bij de grote beurs. Deze plek staat symbool voor die rijke 1 procent die niet eerlijk wil delen. Die steekt het geld liever in eigen zak. Het is Valentijnsdag en we willen echte liefde.” Jesse Oberdorf van de FNV vult aan: “Onze campagne gaat alleen werken als we samen het grootkapitaal bestrijden en niet elkaar.” Na afloop noemt hij de demonstratie “geslaagd” . “Steeds meer mensen laten hun stem horen. Je zag dat de medewerkers van de beurs gauw de deuren dicht deden toen we aankwamen. We duwen op de plek waar het zeer doet.”
Ik gok dat binnen een jaar heb je met je 14 euro net zo min te eten als nu met je 7 euro.