Het gemeenteraadslid: Sheher Khan (DENK)

0
3189

MUG Magazine laat regelmatig een Amsterdams gemeenteraadslid aan het woord over sociale thema’s als werk, inkomen, armoede, schulden en de tweedeling in de stad.

“Toon meer empathie voor mensen in de bijstand.” Dat zegt Sheher Khan. Hij is sinds 2018 duo-raadslid (DENK) van de Gemeenteraad Amsterdam. Als aandachtsgebied heeft hij onder meer werk, inkomen en armoede, zeg maar het terrein van wethouders Groot Wassink en Moorman. “We moeten mensen in de bijstand ook wat gunnen.”

Khan wil graag een misverstand over DENK wegnemen. “In tegenstelling tot andere oppositiepartijen zijn wij als partij niet overal tegen. Wij beoordelen elk punt afzonderlijk op hoeveel het bijdraagt aan een rechtvaardige stad. Zo pleiten wij onder meer voor meer maatwerk in de behandeling van mensen in de bijstand.” Khan is een van de weinige raadsleden die kan spreken uit eigen ervaring in de bijstand: hij was zowel klant als klantmanager. Na zijn studie belandde hij in 2012 tijdens de financiële crisis in de bijstand, terwijl hij stond te popelen om aan het werk te gaan. “Ik werd door het systeem kleinerend en vernederend behandeld, en daarnaast kreeg ik ook baantjes ver onder mijn (universitair) niveau aangeboden.”

Later werd Khan zelf klantmanager in Zuidoost en daar bleek hem dat klantmanagers behoorlijk wat beleidsruimte hebben om mensen in de bijstand te helpen. “Het kan dus wel. Klantmanagers die wat meer empathie tonen en wat meer gunnen aan bijstanders boeken vaak betere resultaten.”

Dak- en thuislozen

Voor dak- en thuislozen gelden op dit moment andere regels dan ‘gewone’ mensen in de bijstand, zegt Khan. “Wie dakloos is, krijgt 30 procent minder bijstand.” Onrechtvaardig, aldus Khan. Samen met BIJ1 probeert DENK daar in de raad een eind aan te maken onder het motto ‘Gelijke uitkering voor alle bijstandsgerechtigden’. Wat daarbij opvalt, is dat deze lagere beloning voor dak- en thuislozen het gevolg is van gemeentelijk beleid. “De gemeente bezit de bevoegdheid om uitkeringen wél of niet gelijk te trekken”, zegt Khan. “Door ook dak- en thuislozen te geven waar ze recht op hebben, toon je empathie en gun je deze groep mensen, die het toch al moeilijk heeft, ook een gewone bijstandsuitkering.”

30.000

De aanpak van het college om het aantal bijstanders te laten dalen van 40.000 in 2019 naar 30.000 in 2023 kan niet rekenen op veel sympathie bij Khan. “De zogenoemde cohort-aanpak houdt in dat per regio iedereen wordt opgeroepen voor een gesprek. Ook bijvoorbeeld mensen, waarvan bekend is dat ze honderd procent arbeidsongeschikt zijn. En zo’n oproep is niet vrijblijvend, zegt wethouder Groot Wassink, want wie niet komt opdagen kan uiteindelijk worden gekort.” Khan vreest dan ook onrust en spanning in veel huishoudens door deze cohort-aanpak. Veel liever zou hij zien dat er maatwerk zou worden geleverd door klantmanagers, dus een meer op de persoon gerichte aanpak. “Dat gebeurt nu al wel voor bijvoorbeeld jongeren en statushouders. Met zo’n maatwerk-aanpak worden goede resultaten geboekt.”

Duo raadslid

Sheher Khan is een geboren (1987) en getogen Amsterdammer. Na zijn studie politicologie aan de VU had hij aanvankelijk moeite om een baan te vinden. Na meer dan honderd sollicitaties (“niet één keer uitgenodigd”) op de ‘officiële manier’ lukte het hem via een kennis wel. In 2017 werd hij lid van DENK, en in 2018 duo raadslid voor DENK. De partij van Khan telt drie raadsleden en twee duo raadsleden. Naast duo raadslid is Khan ook hoofd van het fractiebureau van DENK.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in