‘Ik ben moe van armoe’

AMSTERDAM Verhalen van bijstanders zijn gebundeld in boek Het armoede alfabet.

0
784
Schuldenprobleem; de eindjes aan elkaar knopen | © Sodis Vita
© Sodis Vita

AMSTERDAM – “Er is in Amsterdam veel beleid over armoede, met maar liefst 83 verschillende regelingen. Wat arme mensen zelf willen komt nauwelijks aan bod”, zegt Mariska Stevens, deelneemster aan een discussiemiddag in het Jungle Theater in Oost.

Het Jungle Theater is 30 januari behoorlijk gevuld voor de presentatie van het boekje Het armoede alfabet. Auteurs zijn Treintje Rosewater en Sonja Abdelmiskin, aliassen voor Mariska Stevens en Jannekee Jansen op de Haar. Zij hebben 26 verhalen over mensen in de bijstand bijeengebracht. Ook gaan ze in op de vraagstukken die je tegenkomt als je moet leven van de bijstand. De verhalen en ervaringen komen voort uit gesprekken met mensen op, onder, of net boven de armoedegrens.

Het boekje is aangeboden aan stadsdeelbestuurder Rick Vermin (GroenLinks) van Oost. Mariska Stevens vertelt de zaal over de vele regelingen (83 noemt ze!) die er zijn voor mensen in armoede. Door al die regelingen zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. 83 regelingen? MUG schrijft altijd over bijna dertig regelingen, dus hoe zit dat? Stevens: “Binnen veel van die bijna dertig regelingen zitten weer tal van sub-regels waardoor er uiteindelijk 83 verschillende regelingen zijn. Geen wonder dat mensen er niet meer uitkomen. Zo wordt een mens moe van armoe.”

Afhankelijkheid

De organisatoren van de bijeenkomst willen proberen de ‘vooroordelen over armoede te doorbreken en uit de taboesfeer te halen.’ Ook enkele ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal. Wat opvalt, is de onmacht hoe om te gaan met de bureaucratie. Ook voelen mensen zich afhankelijk van de klantmanager van de sociale dienst. “Armoede is afhankelijkheid en dat is heel vervelend”, zeggen aanwezigen. Klantmanagers zouden beter kunnen fungeren als een ‘goede gids’. Een gids die mensen in de bijstand door alle regelingen heen begeleidt in plaats van domweg formulieren af vinkt.

Actiegroep

Twee studenten van de Hogeschool Amsterdam presenteren een plan om met een actiegroep een publiekscampagne te beginnen. Hiermee willen ze ‘taboes en vooroordelen over armoede en eenzaamheid bespreekbaar maken’ en begrip kweken voor mensen in armoede. Met flyers, YouTube-filmpjes, sociale media, AT5 en andere onconventionele middelen. “Het moet een schokeffect veroorzaken, zoals de advertenties van SIRE dat doen”, zeggen ze. Ze zoeken nog een goede naam voor de actiegroep.

Het boekje Het armoede alfabet is gratis te bestellen bij Jungle Theater: http://www.jungle.amsterdam

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in