Betogers bij de miljonairsbeurs. © Erik Veld

Het is een indrukwekkend gezicht: honderd mensen die demonstreren voor verhoging van het minimumuurloon naar 14 euro, dichtbij de ingang van de Masters of LXRY, de miljonairsbeurs in de RAI. Een groter verschil is nauwelijks denkbaar.

Donderdagavond bij de RAI: het is koud, het begint zelfs wat te regenen. Een stoet van zo’n honderd actievoerders onder leiding van FNV is op weg naar de ingang van de miljonairsbeurs in de Amsterdamse RAI. Met spandoeken, vlaggen en veel lawaai. Doel: aandacht vragen voor de strijd voor een hoger minimumloon van 14 euro per uur. Met een zelf meegenomen ‘rode loper’, bedoeld om een reeks ‘helden’ aan te kondigen. Helden zoals de postbode, die met een uurloon van nog geen elf euro elke dag weer de post regelt. Of de caissière van Albert Heijn, een jong meisje met een uurloon van minder dan vijf euro. Of de vele vrouwelijke schoonmakers uit Amsterdam-Noord, die actie eisen. “Het verschil tussen arm en rijk wordt met de dag groter. Het gaat onwijs goed met de economie alleen leven steeds meer mensen in armoede.”

Overleven

De actie is georganiseerd door de FNV met steun van de Bijstandsbond. FNV noemt de actie voor een hoger minimumloon noodzakelijk. ‘Iedereen moet kunnen leven in plaats van overleven’, staat op de actiefolder. Bij een minimumuurloon van 14 euro zullen ongeveer 2 miljoen mensen een beter leven hebben, zegt actieleider Jesse Oberdorf (FNV). “Het minimumuurloon is de afgelopen veertig jaar met 20 procent gedaald.” Met 14 euro per uur bruto wordt per saldo in 2022 een inkomensstijging van dertig procent gerealiseerd, zegt hij.

Masters of LXRY

Op korte afstand van de rode loper van de FNV is de ingang van de miljonairsbeurs Masters of LXRY. Met óók een rode loper en steeds hetzelfde liedje van the Beatles. Met een lange rij wachtende mannen in smoking en vrouwen in avondkleding en veel blote ruggen in de vrieskou. Zodra de betogers voor 14 euro bij de RAI arriveren, reageren de mannen in de oranje hesjes (orde handhavers) als door een wesp gestoken. Ze zijn als de dood dat de demonstranten al te dicht bij de ingang van de miljonairsbeurs komen. Dat tekent het grote verschil tussen beide werelden: demonstreren voor het minimumloon of in de rij staan voor de miljonairsbeurs.

Voorzitter Piet van der Lende van de Bijstandsbond noemt de opkomst van ongeveer honderd personen een groot succes. Aan het eind van de demonstratie volgt de oproep om 12 januari weer te demonstreren: dit keer voor de hoofdingang van het Centraal Station in Amsterdam, en daarna naar de Dam.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in