Feministisch platform De Bovengrondse heeft met een inzamelactie voor maandverband 42.400 euro opgehaald. Daarmee gaat het platform menstruatie-producten kopen voor circa 800 vrouwen in Amsterdam die deze spullen niet kunnen betalen, vertelt projectleidster Lorijn de Boer.
Aanleiding voor de actie waren onderzoeken van De Bovengrondse en ontwikkelingsorganisatie Plan International. Menstruatie-armoede (oftewel period poverty and -shaming zoals het internationaal wordt genoemd) komt ook in Nederland voor. Noodgedwongen bezuinigen sommige vrouwen op voeding, gebruiken wc-papier, blijven thuis of lenen verband van een vriendin. In het hele land zijn acties opgezet.
De Bovengrondse heeft onder meer van de ASN Foundation 25.000 euro gekregen. Dat is een stichting van de ASN Bank die zich inzet voor duurzame projecten. “We zijn superblij”, vertelt De Boer. “We hopen dat we alle 800 vrouwen hiermee een jaar lang kunnen helpen.” Het platform gaat maandverband en tampons verspreiden via de Voedselbank, het Leger des Heils en het Wereldhuis. De projectleidster adviseert mensen die zelf spullen willen brengen, naar een Voedselbank of een inloophuis te gaan.
Schaamte
Bijna een op de tien meisjes in Nederland heeft soms geen geld voor tampons of maandverband, blijkt uit het onderzoek van Plan International. Voor het onderzoek naar menstruatie-armoede en -schaamte zijn duizend meisjes en vrouwen tussen 12 en 25 jaar ondervraagd. Meer dan de helft vindt deze producten te duur. De Bovengrondse deed met name in Amsterdam onderzoek. Menstruatie-armoede komt volgens de onderzoekers vooral voor bij een deel van de vrouwen die onder de armoedegrens leven. Het gaat dan bijvoorbeeld om klanten van de Voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden.
Bij de meeste Amsterdamse inloophuizen van de Regenboog liggen nu gratis maandverband-producten op de toiletten, laat een medewerker weten.