De aanpak van de gemeente Amsterdam om statushouders aan het werk te helpen, levert goede resultaten op. Zowel in 2018 als in 2019 overtreft de gemeente alle doelstellingen en scoort Amsterdam beter dan het landelijk gemiddelde. De aanpak kost 20 miljoen euro per jaar.
De mooie cijfers voor de gemeente Amsterdam blijken uit een verslag over het hele jaar 2018 en 2019 tot en met augustus. In deze periode had de gemeente als doel 800 statushouders naar werk te begeleiden vanuit de bijstand. Het werden er 1238, dus ruim 50 procent meer. Het beleid van de gemeente is gericht op ‘duurzame integratie en participatie van statushouders’. De aanpak is concreet met onder andere een ‘snelle start’ (door vaak al te beginnen in het AZC), persoonlijk maatwerk en intensieve begeleiding van een toegewijde klantmanager. De Amsterdamse aanpak loopt vooruit op nieuw landelijk beleid.
Statushouders
Sinds 2013 zijn er 4078 statushouders naar Amsterdam gekomen. Daarvan waren er eind 2018 bijna 1800 uit de bijstand gestroomd naar regulier werk. De meeste statushouders komen uit Syrië en een klein deel komt uit Eritrea. Ruim 80 procent is jonger dan 40 jaar en ongeveer 70 procent is man. In het jaarverslag wordt de Amsterdamse aanpak ook vergeleken met het landelijk gemiddelde. De hoofdstedelijke aanpak scoort vooral goed op het vlak van de uitstroom naar werk.