Winteropvang daklozen straks het hele jaar open

AMSTERDAM – Het aantal daklozen is de afgelopen jaren verdubbeld. En hoewel er geen stad is met zoveel soorten opvang, van winteropvang en inloophuizen tot passantenpensions, zit de nachtopvang in Amsterdam regelmatig propvol. Dat betoogde een dakloze tijdens de raadscommissie Zorg. De inspreker sprak van een crisis.

0
1468

Steeds meer daklozen kloppen bij de opvang kloppen, terwijl opvangplekken niet voor het oprapen liggen. D66-zorgwethouder Simone Kukenheim waarschuwt: “We willen geen grootschalige opvang en we willen de opvang niet in één wijk concentreren. Want dat gaat ten koste van het draagvlak.”

Het is niet alleen een kwestie van ruimte. De gemeente wil daklozen ook perspectief kunnen bieden, anders wordt de opvang een eindstation. De wethouder heeft een werkgroep ingesteld die gaat bekijken of de opvang beter kan.

Raadslid Dorrit de Jong (GroenLinks) maande de wethouder om eerst in kaart te brengen hoeveel mensen gebruik maken van de nachtopvang en hoeveel er worden geweigerd: “Bij de winteropvang is geturfd dat op één nacht 105 mensen werden geweigerd.” Waarom zou je dat de rest van het jaar niet kunnen registreren? De wethouder vindt dat lastig ‘omdat de winteropvang mensen aantrekt die de rest van het jaar misschien niet in de stad zijn’.

GroenLinks wil ook aandacht voor economisch daklozen, mensen zonder drank- of drugsprobleem die toch geen dak boven hun hoofd hebben. Nu bestempelt de gemeente hen als zelfredzaam en mogen ze de opvang niet in.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS) is het aantal daklozen in tien jaar tijd meer dan verdubbeld, van 17.800 in 2009 naar 39.300 in 2018. In de leeftijdsgroep 18 tot 30 jaar is het aantal daklozen zelfs verdrievoudigd. Naast Nederlandse daklozen neemt vooral de groep dak- en werkloos geworden EEG-ingezetenen toe. Het CBS verstaat onder daklozen mensen die slapen in de open lucht, in overdekte openbare ruimten, zoals portieken, fietsenstallingen, stations, winkelcentra of in een auto.

Raadslid Don Ceder (ChristenUnie) vindt de huidige opvang verouderd. Hij wil dat de nachtopvang dag en nacht geopend is, het héle jaar door. Hij denkt aan een soort van herberg, waar mensen tot rust kunnen komen. “Nu worden ze van hot naar her gestuurd. Dat maakt het lastig om aan hun toekomstperspectief te werken, in Amsterdam of elders.” Volgens Ceder heeft de gemeente een zorgplicht en voldoet ze daar niet altijd aan.

Wethouder Kukenheim komt in november met plannen om de winteropvang het hele jaar door open te stellen.

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in