Ieder jaar na Prinsjesdag vinden in de Tweede Kamer de Algemene Beschouwingen plaats. Politieke partijen geven dan commentaar op de begroting van de regering voor komend jaar. Nog belangrijker dan dat is dat ze vergezichten schilderen over hoe zij denken hoe Nederland er over enkele jaren uit zal zien.
De man die de show stal, was ongetwijfeld Klaas Dijkhoff van de VVD. Gekleed in een driedelig pak, een fabrieksdirecteur waardig, begon hij te vertellen dat hij is opgegroeid in Eindhoven. Dat zijn grootouders en andere familieleden werkzaam waren bij Philips en daar lampen in elkaar zetten. Ze waren thuis in Eindhoven en voelden dat ze deel uitmaakten van de grote familie Philips, met zijn eigen woonhuizen en studiefonds. Je werd als het ware meegenomen in het verhaal en je zag jezelf verplaatst in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, toen alles nog goed en overzichtelijk was.
En het werkte, de show van Klaas Dijkhoff. Andere partijen wisten niet waar ze het moesten zoeken. Was dit nu dezelfde partij die vorig jaar nog pleitte voor de afschaffing van de dividendbelasting voor multinationals? Daar was niks meer van over. De VVD’er ging zelfs een stapje verder. Bedrijven die puur op winst zijn gericht en hun maatschappelijke verantwoordelijkheden ontlopen worden daarop keihard aangepakt, waarschuwde Dijkhoff.
Klaas zette een beeld neer dat de VVD vanaf nu ook aandacht heeft voor de kleine man. Andere partijen, met voorop GroenLinks en de PvdA, gaven zich over en boden hun medewerking aan om wetsvoorstellen door de Eerste Kamer te krijgen. De enige weerstand die Klaas ondervond, kwam nota bene uit eigen rangen. Premier Rutte, ook VVD, merkte op dat men ook weer niet de kip met de gouden eieren moest slachten. Een vos verliest nooit zijn streken, maar dat ontging de meeste partijen. De show van Klaas, verpletterend weergaloos.
Jacques Peeters is spreekuurmedewerker
van de Bijstandsbond