Tekst en beeld Puck Kerkhoven
Paella klinkt heel rijk en feestelijk. Maar wist je dat het woord (mede) afkomstig is van het Moors/Arabische woord voor restje: baqiyah? Restjes vlees, vis en kip die door de Moorse vorsten en hun hofhouding over de paleismuren werden gekieperd. Arme stadsbewoners verzamelden ze en vermengden ze met rijst (die daar groeit) en alles wat ze verder konden vinden aan slakken, konijnen, wilde kruiden, groenten, schaal- en schelpdieren. In platte pannen boven vuurtjes werden de restjes omgetoverd tot een geurig familiemaal.
De gebruikte, van oorsprong Romeinse pan, heette patella. Ook daar kan de naam paella vanaf komen.
Ga je zelf paella maken, let op dat je rondkorrelrijst gebruikt (voor paella of risotto). Bespaar niet op de chorizo (worst), want die brengt nou juist die typisch Spaanse kruidigheid mee!
Weetje
Een paelléra is een ondiepe plaatstalen pan, met oren aan beide kanten. Om paella in te bereiden op open vuur of gas. Je hebt ze in 2, 4, 8-persoons uitvoering, tot voor een heel Spaans dorp. Zie kringloopwinkel!
Geen paellapan? No problemo, in een hapjespan of grote koekenpan lukt het ook.
RECEPT
Paella met chorizo en kip
Voor 4 personen
Ingrediënten
• 300 gram rondkorrelige paellarijst (of risottorijst)
• 400 gram kippendij, in blokken (of restjes kip)
• peper en zout
• 150 gram chorizoworst, in blokjes
• 2 eetlepels olie, liefst olijfolie
• 1 rode en 1/2 groene paprika, ontpit in reepjes
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• 3 rijpe tomaten, zaad verwijderd, fijngehakt
• 7,5 dl kippenbouillon (van blokje)
• plukje saffraan (dúúr! gewoon weglaten, merkt niemand)
• 1 theelepel paprikapoeder, mild
• 100 gram doperwten, diepvries
• 12 gekookte mosselen of grote garnalen (kan ook zonder)
• 2 eetlepels peterselie, grof gehakt
• 1 citroen, in partjes
Spoel rijstkorrels af in een zeef met koud water, laat uitlekken. Kruid kip met peper en zout. Verhit laagje olie in een paella- of hapjespan. Bak kipstukken rondom goudbruin, schep uit en hou apart. Bak chorizoblokjes, schep uit en bewaar. Voeg knoflook, paprika reepjes en tomatenprut aan bakvet toe. Roerbak met houten lepel tot groenten zacht zijn en bijna alle vocht is verdwenen. Rijstkorrels erbij, even meebakken. Voeg kippenbouillon, saffraan, paprikapoeder en theelepelje zout toe, breng aan de kook. Doe kip en chorizo erbij, strooi doperwten erover. Niet meer roeren! Zet vuur lager, laat rustig in circa 18 minuten alle vocht opnemen. Goed als de rijst gaar is en nog net beet heeft.
Proef, breng op smaak met peper en zout. Leg er naar keus garnalen of mosselen op. Laat 5 minuten doorwarmen. Aan de onderkant mag een goudgeel (niet zwart) rijstkorstje aanbakken.
Bestrooi paella met peterselie, leg citroenpartjes rondom en zet de pan op tafel. Rijstkorstje (bonus!) van bodem schrapen en meescheppen.
Drink er fruitige rode wijn bij of sinaasappel-water.
Tip van Puck: Nog iets over? Morgen lekker opbakken met wat olie en een lepeltje water.