Het klinkt zo mooi: geef werkgevers €2.000,- subsidie per jaar als ze iemand in dienst nemen tegen het minimumloon, dan komen er meer mensen aan het werk. Zou het? De vakbond, wetenschap én politici zijn kritisch. Vakbond FNV waarschuwt bovendien dat de subsidie werkgevers aanmoedigt om de lonen laag te houden.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) is kritisch. “Vorig jaar heeft de overheid bijna een half miljard euro uitgekeerd aan het bedrijfsleven. Een totale verspilling van belastinggelden”, meent Omtzigt. De subsidie kost het Rijk 500 miljoen euro. Ook FNV is kritisch. De regeling werkt niet, zegt Linda Vermeulen van de FNV. “Als mensen meer gaan verdienen vervalt de subsidie. Dus houden bedrijven de lonen laag.” Hoogleraar Alfred Kleinknecht vindt de regeling inefficiënt. “Veel mensen hebben die baan ook wel zonder de regeling.”

LIV-regeling

De subsidieregeling voor werkgevers heet Regeling Lage-Inkomensvoordeel. De LIV werd twee jaar geleden ingevoerd. In een tv-uitzending van EenVandaag van AVROTROS van 2 april werd het vraagstuk van de regeling tegen het licht gehouden. De LIV moest bedrijven een zetje geven om medewerkers aan te nemen. Maar volgens de FNV leidt de regeling er juist toe dat medewerkers op het minimumloon worden gehouden. Dankzij de subsidie dalen de loonkosten. 

Hoogleraar economie Alfred Kleinknecht noemt de regeling inefficiënt. “De regeling is onder invloed van het bedrijfsleven tot stand gekomen. Daardoor krijgt de detailhandel een half miljard toegeschoven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat er door de regeling ongeveer 7.000 banen worden gerealiseerd, maar veel mensen hebben die baan ook wel zonder de regeling.”

Lonen blijven ook achter omdat bedrijven te weinig innoveren, zegt Kleinknecht. “Als je dan producten of diensten aanbiedt die iedereen kan aanbieden, dan moet je de goedkoopste zijn. Dus je winst maximaliseren en beknibbelen op loon. Als je niet op de kwaliteit van producten of processen kunt concurreren dan moet je het van de kosten hebben.”

Al 18 jaar voor het minimumloon aan de slag

Bonnie werkt al 18 jaar bij De Bijenkorf in Amsterdam en verdient net iets boven het minimum, maar veel collega’s van haar halen dat nog niet eens. “Dat vind ik onbegrijpelijk en oneerlijk. Veel klanten schrikken als ik vertel wat medewerkers bruto per maand verdienen. Dat is ongeveer €11,80 bij een 38-urige werkweek.”

Daarom zit Bonnie namens het personeel met de directie aan tafel en ziet hoe de bazen de hand op de knip houden. “Bij La Fayette in Parijs zou waarschijnlijk het hele warenhuis door het personeel op z’n kop zijn gezet, maar wij zijn geen Fransen”, zegt Bonnie. “We kiezen voor ludieke acties zoals het uitdelen van bloemen.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in