Vuurrode bietenstamppot

Vincent van Gogh wist het al: Hollanders zijn echte aardappeleters! Veel kruimige piepers verdwijnen tijdens deze koude wintermaanden in de stamppot. Boerenkool, zuurkool, hutspot, andijviestamp, heerlijk hoor! Voor wie eens wat meer variatie wil, maken we deze feestelijke vuurrode bietenstamppot, met gebakken uien en bacon.

0
1867
Bietenstamppot ©Puck Kerkhoven
Bietenstamppot ©Puck Kerkhoven

Tekst en beeld Puck Kerkhoven

Rode biet is een lekkere, veelzijdige, gezonde groente die ook nog eens onwaarschijnlijk goedkoop is. Met zijn licht zoete, aardse smaak en prachtige kleur een aanrader in de stamppot!

Je kunt rode bietjes (kroten zeggen ze in Rotterdam) voorgekookt en vacuüm verpakt kopen in elke supermarkt. Die zijn mega handig om in huis te hebben, ze blijven namelijk heel lang goed. In het voorgesneden groentenschap vind je geraspte biet, die beperkt houdbaar is.

En dan heb je natuurlijk nog de verse bietjes, zo van het land. Persoonlijk vind ik die het allerlekkerst. Ik verpak ze met een teen knoflook, kruiden, zout en olie, in aluminiumfolie, en pof ze een uurtje in een hete oven. Méér werk, maar zó de moeite waard. Heerlijk in een salade met bietenloof, geitenkaas, noten en appel.

Soms ga je gewoon voor snel en gemakkelijk, zoals bij deze stamppot. Wat er bovenop ligt (de topping) maakt het extra feestelijk: gekaramelliseerde uien, verse tijm en een plak gebakken bacon. Eet je liever vegetarisch, dan vervang je bacon door feta kruimels; minstens zo lekker.

Ik ben fan van geurige verse kruiden; ’s zomers van het balkon of uit de tuin. In de winter koop ik mijn kruiden in de Turks/Marokkaanse winkel en bewaar die, best wel lang, gewikkeld in vochtig papier in de groentelade van de koelkast. Gewoon een keer tabuleh of couscous eten en je la is weer leeg.

Bedenk dat rode bieten wel een friszure tegenhanger kunnen gebruiken. Daarom gaat er azijn door de stamppot. En omdat we er geen jus bij geven, mag er van mij een extra gulle klont boter doorheen.

RECEPT
Stamppot rode biet
Voor 4 porties:
• 600 gram geschilde kruimige aardappels
• 3 grote gekookte rode bieten of 4 kleintjes (vacuüm verpakt)
• 1 sjalotje, gesnipperd

• olie, bijvoorbeeld olijfolie
• 1 eetlepel azijn
• 20 gram boter
• 1 theelepel tijmblaadjes (liefst vers)
• zout en witte peper

Topping:
• 2 uien, in halve ringen gesneden

• 4 plakken bacon of 80 gram feta

Kook de aardappels in water met zout in 20 min. gaar. Giet af en bewaar 1 kopje kookvocht.

Verwijder het vel van de bietjes en snij in piepkleine blokjes. Bak de gesnipperde sjalot in halve eetlepel olie. Voeg samen met bietblokjes bij de aardappels, stamp alles door elkaar. Voeg zoveel kookvocht en boter toe en roer tot je een smeuïg stamppotje hebt. Proef en breng op smaak met zout, azijn en veel witte peper.

Voor de topping: bak de uienringen met een snuf zout in 2 eetlepels olie in een kwartiertje op middelhoog vuur zacht en goudbruin (niet zwart!). Bak plakjes bacon of verkruimel de feta.

Maak op de borden mooi bergjes bietenstamppot. Schep hierop gebakken uien en een plak bacon (een handje feta kruimels voor de vegetariërs) en een takje tijm.

Tip: Ook heerlijk met een slavink of een restje stoofvlees!

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in