Muziekcentrum Eiwerk in Amsterdam-Oost organiseert workshops en optredens voor muziekliefhebbers met hun ziel onder de arm. “De muziek maakt iedereen beter.”
Muziek is ontzettend goed voor je brein”, zegt Daan Bonnier, directeur van Eiwerk. Mensen komen bij Eiwerk weer op verhaal door samen muziek te maken en met songs bezig te zijn. Volgens Bonnier is het hard nodig om een brug te slaan tussen de GGZ, cultuur en muziekeducatie. “Wij zorgen voor een sociale en veilige plek om jezelf te kunnen ontwikkelen en bezig te zijn met wat je leuk vindt. Bij ons is veel mogelijk: van instrumentlessen, spelen in bands, songwriting, cursussen voor deejays, popworkshops tot producties maken op de computer. Meer dan tien bands repeteren hier iedere week.”
Guido van der Vet is gewaardeerd muzikant bij Eiwerk en zit ook in de cliëntenraad van de organisatie. Hij is één van de ‘frontmannen’ en ambassadeurs van Eiwerk: “Ik kom er al tien jaar en ik ga nooit meer weg. Het is een toffe, veilige plek. Iedereen die bij Eiwerk is, blijft er ook aan verbonden.” Muziek maken is zijn ultieme drijfveer. “Ik heb structuur nodig in mijn leven, het is voor mij ook zingeving. Iedereen is zichzelf bij Eiwerk. De mensen zijn écht. In de gewone wereld heeft iedereen een masker op. Bij Eiwerk is geen druk, je hoeft niet te presteren. De docenten zijn heel professioneel. Je wordt daardoor steeds beter als muzikant.”
Eiwerk bestaat sinds 2008. Oprichters Hannie Boumans en Maarten Egmond wilden een inspirerende plek creëren waar mensen terecht kunnen die met hun ziel onder de arm lopen, buiten bestaande behandelzorg. In een voormalige boekbinderij aan de Wenckebackweg bouwden ze muziekstudio’s, oefen- en productieruimtes en een grote zaal waar muziek kan worden gemaakt en concerten worden gegeven. Professionele docenten verzorgen de muzieklessen en ook de video- en de cursussen voor deejays.
Een van hen is Abdel Bennoudi, een professioneel muzikant die af en toe optreedt. Daarnaast geeft Abdel als vrijwilliger les bij Eiwerk. Hij speelt klassiek gitaar. Iemand van Eiwerk spotte Abdel toen hij gitaar aan het spelen was in een GGZ-instelling. “Hij wist wel een goede plek voor mij om muziek te maken: Eiwerk.”
Van kinds af aan is Abdel met muziek bezig. Hij geeft nu meer dan 7 jaar les bij Eiwerk en leerde (oud)Marokkaanse gitaar en Spaanse gitaar op het conservatorium in Marokko.
“Wat ik zo leuk vind hier? Het is beter dan slapen! Ik heb er veel lol in om hier les te geven. Het geeft me een doel in het leven.” Abdel is elke dinsdag en donderdag bij het muziekcentrum. Op die dagen geeft hij les aan ongeveer tien leerlingen. “Het is een hele verantwoordelijkheid. Er zijn studenten die graag willen leren en je hebt mensen die meteen willen kunnen spelen. Dat gaat niet; je moet oefenen, oefenen, oefenen. Huiswerk maken. Om je te ontwikkelen.”
Eiwerk is open op maandag tot en met vrijdag. Zo’n 150 muzikanten weten het centrum wekelijks te vinden. Veel muzikanten komen er een paar uur per week. Ze doen een of meerdere workshops en cursussen. Soms wel drie of vier.
Veel deelnemers hebben Eiwerk een tijdje nodig om ergens uit te komen, om te herstellen. Anderen hebben langer nodig, als veilige haven om aan vast te houden. Om uit een diep dal te klimmen en eventueel weer (vrijwilligers)werk of andere activiteiten te vinden.
Bonnier: “Sommige muzikanten komen hier al meer dan tien jaar. Zij hebben Eiwerk nodig als een stabiele waarde in een soms onzeker of ingewikkeld leven. Wij moedigen deelnemers aan om naast Eiwerk verder te kijken naar wat je kunt doen bij andere organisaties en plekken in de stad. Ga ook eens kijken bij een andere kunstvorm, zoek passend vrijwilligerswerk of een baantje bij een sociaal restaurant.”
Eiwerk werkt samen met deelnemers aan hun herstel in het kader van WMO dagbesteding. Dat gebeurt via muziekeducatie. “Wij kijken naar wat mensen wél kunnen en nodig hebben en bieden ondersteuning. Indien gewenst, verwijzen we door”, zegt Bonnier. Hij heeft zelf ook vroeger in veel bandjes gespeeld en op diverse podia gestaan. “Alles komt hier samen. Workshops, muziek en concerten organiseren. Zoals de sociale avonden in Paradiso (hetritmevandstad.nl), elke eerste dinsdag van de maand van februari tot en met juli dit jaar. We zoeken trouwens ook nog andere podia voor sociale avonden die we dit najaar organiseren.”
Door de gangen van Eiwerk zweven de klanken van Miles Davis’ nummer All Blues van zijn legendarische album Kind of Blue. Een fusionband oefent voor het concert over drie maanden.
“Het is een nieuwe band, maar het gaat heel goed”, zegt Bonnier. “Als je ziet wat er aan het einde van zo’n lesperiode gedaan is, als deelnemers trots op het podium staan, vooruit zijn gekomen in persoonlijke ontwikkeling, in instrumentbeheersing, vind ik dat fantastisch om te zien. Dat maakt dit prachtig werk. De muziek maakt iedereen beter.”