Door tijdelijke arbeidscontracten aan banden te leggen, hoopt het kabinet dat werkgevers werknemers eerder een vast contract zullen geven.
In het huidige systeem kunnen werkgevers nog te vaak tijdelijke contracten aanbieden. Nu is het nog zo dat iemand in drie jaar tijd maximaal drie contracten mag uitdienen. Vervolgens moet de werkgever een half jaar wachten voor hij weer een reeks van drie contracten in drie jaar tijd mag aanbieden. In dat geval is sprake is van een draaideurconstructie.
Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil die verplichte wachttijd veranderen in vijf jaar en hoopt dat werknemers daardoor eerder een vast contract krijgen. Hiervoor wil de minister de wet wijzigen. Daarmee hoopt de minister nog dit jaar een begin te maken.
Daarnaast heeft het kabinet het plan om oproepcontracten af te schaffen en te vervangen door een basiscontract dat oproepkrachten meer zekerheid moet bieden. In zo’n basiscontract komt het minimaal aantal te werken uren plus het inkomen te staan. Bovenop dat minimum mag je dan extra werken.
Tot slot wil het kabinet een minimumtarief voor zzp’ers invoeren. Dat zal vermoedelijk tussen de 30 en 35 euro per uur bedragen. De minister wil daarmee de positie van werkenden met een zwakkere onderhandelingspositie versterken.