De Nationale Ombudsman gaat onderzoeken welke invloed burgers hebben die zijn aangewezen op de Participatiewet, waar de bijstand onder valt.
De afgelopen vijftien jaar zijn meerdere taken van de Rijksoverheid aan gemeenten overgedragen. De bedoeling was om burgers beter en sneller te kunnen helpen, menselijk contact te bevorderen en kosten te besparen. Gemeenten staan immers dichter bij de burger dan het Rijk.
Dat is de theorie. In de praktijk blijkt dat lang niet altijd te lukken, op het bezuinigen na. Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zegt daarover: “Uit klachten die ik met regelmaat ontvang, blijkt dat een gebrek aan invloed en inspraak in de praktijk nog regelmatig leidt tot problemen en onvrede bij burgers. Dat moet anders.”
De Ombudsman gaat nu de effecten van die decentralisatie onderzoeken, maar dan vanuit burgerperspectief. Daarbij gaat het specifiek om de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet, die de bijstand regelt en de Jeugdwet. De resultaten worden nog deze zomer (2023) verwacht.