40 procent van de Amsterdamse bewoners met een laag inkomen zegt minder te eten of een maaltijd over te slaan omdat er niet genoeg geld is.
Dat blijkt uit een in mei en juni 2022 gehouden onderzoek van Onderzoek en Statistiek, in opdracht van de GGD. Aangezien het onderzoek zo’n acht maanden geleden werd gehouden en de prijzen van levensmiddelen en energie sindsdien flink zijn gestegen, zal de situatie van nu eerder zijn verslechterd dan verbeterd.
Ruim 50.000 Amsterdammers heeft soms of vaak niet genoeg geld voor een gezonde maaltijd, aldus het onderzoek. Mensen met een laag inkomen eten minder groente en minder zelf klaargemaakte warme maaltijden dan gemiddeld. Ook drinken mensen uit deze groep vaker drankjes met suiker. Acht op de tien mensen met een laag inkomen gaf aan dat zij gezonder zouden eten als ze meer geld zouden hebben.
De winkelprijs van gezond eten is de afgelopen tien jaar harder gestegen dan de prijs van ongezond eten. Fruit en groente zijn tussen 2000 en 2017 zelfs 40 procent duurder geworden, terwijl suiker meer dan 20 procent goedkoper werd. Dit bevestigt dat het voor mensen met een laag inkomen steeds moeilijker wordt om gezonder te eten. Dat vindt de gemeente zorgwekkend, omdat ongezond eten in belangrijke mate zorgt voor overgewicht en obesitas. Daarom pleit het Amsterdamse bestuur bij de regering voor belasting op suiker en de verlaging van btw op groente en fruit.