Nooshi Forozesh helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gratis naar een opleiding en werk. ‘Educatie is een goede manier om armoede te bestrijden.’
We willen zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen.” Aan het woord is Nooshi Forozesh (48), directeur bij Educatief Centrum Oost (EC-O) in Amsterdam-Oost. “Het gaat vaak om mensen met een taalprobleem, zonder eigen netwerk, die niet weten bij welke instanties ze voor hulp moeten aankloppen. Sommigen hebben weinig tot geen vertrouwen in de overheid en zitten depressief thuis en hebben geen geld en vooruitzicht op een beter leven.”
EC-O biedt hen een gratis opleiding aan. “Educatie is een goede manier om armoede en isolement te bestrijden. Deze mensen hebben geen startkwalificatie, dus geen opleiding op minimaal MBO-2-niveau. Ons basisaanbod bestaat uit Pre-entree, MBO-1 assistent dienstverlening en zorg en MBO-2 dienstverlening, met in het tweede jaar de keuze uit facilitaire dienstverlening en helpende zorg en welzijn.”
Meer dan de helft van de studenten die vorig jaar een diploma behaalde, heeft werk, vertelt Forozesh. “We hebben kleine klassen zodat de studenten veel aandacht krijgen. We zijn nu druk bezig met het opzetten van technische opleidingen, want daar zal de komende tien jaar veel vraag naar zijn.”
Baan
“Een van onze studenten begon drie jaar geleden aan een opleiding, liep stage in het Flevohuis en heeft daar na het behalen van haar diploma een betaalde baan aangeboden gekregen. Het gaat om een sterke, alleenstaande moeder. Ze is sinds september met een opleiding tot verzorgende MBO-3 bezig. Ik weet zeker dat ze het gaat halen.” Een andere student vond tijdens zijn stage ergens anders een baan. “Je ziet onze studenten met de dag groeien. Ze gaan ook letterlijk rechtop lopen en hebben een glimlach op hun gezicht.”
Wie een opleiding wil, kan zich het hele jaar aanmelden bij EC-O. “We helpen mensen van elke nationaliteit, ook statushouders en Nederlanders. Voorwaarde is wel dat je minimaal 27 jaar bent en uit Amsterdam of omgeving komt. We vragen tijdens het eerste gesprek: wat zou je willen doen? Wil je iets anders dan wij aanbieden? Wil je bijvoorbeeld kok worden? We denken met je mee. We helpen ook met het vinden van stage- en leerwerkplekken. We hebben contact met ruim zestig werkgevers, waaronder zorginstellingen, basisscholen, kinderopvang, buurthuizen en hotels.”
Buurtkantine
De aanpak van EC-O is volgens haar om twee redenen bijzonder. “We hebben vertrouwenspersonen die onze studenten bijstaan met hun eventuele problemen en om hen te helpen de weg naar instanties te vinden. Bovendien mogen ze een MBO-2-opleiding doen met normaal tempo in twee jaar, met behoud van hun bijstandsuitkering. Voor zover ik weet, is dat uniek. Het gaat om twee halve dagen les en twee volle dagen stage.”
EC-O is oprichter van de sociale onderneming Buurtkantine Zeeburg, die in april 2022 opende. “De Buurtkantine is bedoeld als stageplek voor studenten die de Nederlandse taal slecht spreken en veel ellende hebben meegemaakt. Het gaat om vluchtelingen, vaak vrouwen, die net in Nederland zijn. Twaalf studenten lopen er stage en er is extra begeleiding. We hopen dat ze hun schooljaar goed afronden, doorstromen naar een hoger niveau en een baan vinden. De Buurtkantine is niet uit op winst maken. Mocht het goed gaan lopen, dan zouden beheerders en studenten het kunnen overnemen.”
Forozesh helpt graag mensen. “Ik kan me niet permitteren om stil te zitten terwijl er zoveel armoede en ongelijkheid in Amsterdam is. Het Nederlandse sociale vangnet werkt helaas niet voor iedereen. Ik wil me inzetten voor mensen die tussen wal en schip raken. Misschien dat mijn hulpvaardigheid te maken heeft met mijn eigen achtergrond. Ik ben op mijn dertiende vanuit Iran naar Zweden gevlucht en later als uitwisselingsstudent naar Nederland gekomen. Ik weet dus hoe het is om in een vreemd land te komen en de weg naar instanties niet te kennen. Ik moest keihard mijn best doen om te komen waar ik ben.”
Educatief Centrum Oost (EC-O)
WAT: EC-O biedt opleidingen en stageplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook worden taal- en computerlessen aangeboden. Daarnaast is er de Buurtkantine, een stageplek voor studenten die de Nederlandse taal niet goed spreken.
HOE: Aanmelden kan het hele jaar. Voor meer informatie: op werkdagen tussen 09.00-12.00 uur kun je bellen naar 06 398 416 46 of langskomen in de Fahrenheitstraat 99. Of stuur een e-mail naar info@ec-o.nl.