Nibud: betalingsproblemen nemen toe

0
544

Steeds meer mensen krijgen een betalingsherinnering, treffen een betalingsregeling of vragen een voorschot op hun salaris.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een rapport van het Nibud (budgetvoorlichting), ‘Rondkomen en betalingsproblemen 2022’. Het rapport is onlangs gepresenteerd tijdens een vrijwilligersdag in Utrecht.

Veel Nederlanders gaan gebukt onder de hoge vaste lasten en de stijgend uitgaven, ziet Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Eenderde van de huishoudens ontvangt betalingsherinneringen, 21 procent heeft een betalingsregeling getroffen en 10 procent van de huishoudens heeft een voorschot op het salaris gevraagd. 2023 wordt ‘een spannend jaar’, zo verwacht de Nibud-directeur. Hij  is vooral benieuwd in hoeverre mensen baat hebben bij het omvangrijke koopkracht-pakket van de overheid en het energieplafond dat met de energiemaatschappijen is afgesproken.

De betalingsproblemen liegen er niet om, zo heeft het Nibud gemerkt. In totaal heeft 42 procent van de huishoudens in de afgelopen 12 maanden naar eigen zeggen te maken gehad met één of meer betalingsproblemen. Dat kan het weigeren van een automatische incasso zijn, niet meer kunnen pinnen of een betalingsherinneringen ontvangen. Mensen doen vaak hun best om alle rekeningen te betalen, bijvoorbeeld door spaargeld aan te spreken, geld te lenen bij familie en vrienden of een betalingsregeling te treffen.

Uit het rapport blijkt ook dat vooral zelfstandig wonende jongvolwassenen steeds meer moeite hebben om rond te komen. Zij hebben vooral moeite met de hoge vaste lasten; de inflatie en gestegen energieprijzen lijken hen hard te treffen.

Het Nibud heeft ook gemerkt dat mensen in toenemende mate geld lenen van familie en vrienden. Het gaat om 9 procent van de huishoudens. In 2018 was dat nog 6 procent. Het Nibud adviseert daar voorzichtig mee te zijn en ook te bekijken of de hulpverlening kan helpen. 55 procent van de mensen met betalingsproblemen krijgt namelijk geen hulp.

Omdat niet iedereen naar een hulpverlener stapt, heeft het Nibud een gratis online cursus op het internet gezet die mensen kan helpen grip op hun financiën te krijgen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in