Help, ik zoek een huis!

0
1340

Het was nooit simpel om een woning te vinden in Amsterdam, maar nu lijkt het haast onmogelijk. Wat kun je doen? Twaalf tips.

Tip 1 Schrijf je in bij Woningnet

Dit is de eerste stap. Inschrijven kost eenmalig vijftig euro en daarna acht euro per jaar. Het duurt lang om via Woningnet een woning te bemachtigen. Schrijf daarom ook je kind in zodra het 18 wordt. Is je inschrijving vervallen omdat je niet hebt betaald? Meld het bij !WOON (www.wooninfo.nl). Deze stichting kijkt of er iets aan is te doen. Belangrijk: door veel reageren kom je bij Woningnet hoger op de lijst.

Tip 2 Begin een eigen wooncoöperatie

Dit is een optie als je geen haast hebt. Met hulp en geld van de gemeente bouw je samen met anderen een complex met huurwoningen. Dit kan sociale huur zijn, maar ook middenhuur. Is het complex klaar, dan word je een van de huurders. De coöperatie bepaalt alles samen. Dit kost tijd (jaren) en energie, maar het resultaat is een woning waarover jezelf hebt meebeslist. De gemeente wil dat in de toekomst 10 procent van de goedkopere huurwoningen in wooncoöperaties zijn.

Meer informatie: www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/zelfbouw/wooncooperatie.

Tip 3 Voorrang voor mensen in de zorg of het onderwijs

Werk je in de zorg of het onderwijs, dan kun je voorrang krijgen op een woning. Via je werkgever kun je je aanmelden voor de voorrangsregeling.

Meer informatie: www.amsterdam.nl/sociaaldomein/servicecentrum-onderwijs.

Tip 4 Jongeren- of studentenwoningen (tot 28 jaar)

Volg je een opleiding aan een mbo, hbo of universiteit? Schrijf je in bij www.studentenwoningweb.nl. Dit kan vanaf je 16e. Je krijgt woonruimte in een studentenflat. Dit is goedkoper dan huren via Kamernet en meestal met een beter huurcontract. Na je afstuderen of als je stopt, moet je binnen bepaalde tijd de kamer uit.

Studeer je niet? Amsterdamse jongeren kunnen voorrang krijgen op jongerenwoningen. Daarvoor moet je de afgelopen tien jaar minstens zes jaar aaneengesloten in Amsterdam hebben gewoond. Je hebt ook een MyQii-account nodig. Die kun je aanmaken via de MyQii-app, die je vindt in de App Store of bij Google Play.

Jongerenwoningen zijn gewone huurwoningen, maar zonder vast contract. Een huurcontract duurt maximaal vijf jaar of totdat je 28 bent. De woningen worden aangeboden via Woningnet. Daar moet je dus bij zijn ingeschreven. Je mag geen kinderen hebben. Heb je die wel, meld je dan bij het buurtteam (www.buurtteamamsterdam.nl) of bij !WOON. Goed om te weten: je inschrijfduur bij Woningnet loopt door als je een jongerenwoning accepteert.

Tip 5 Regelingen voor ouderen

Ben je ouder dan 65 en woon je op een boven-etage zonder lift? Bij de woningcorporatie kun je voorrang aanvragen voor een benedenwoning. Ook is er de regeling van Groot naar Beter, waarbij je zonder huurverhoging voorrang krijgt voor een kleinere woning. Ook deze regeling vraag je aan bij de woningcorporatie. Er zijn ook woongemeenschappen voor ouderen. Meer informatie: www.lvgo.nl en www.woonsaem.nl.

Tip 6 Huren bij een particulier

Particulieren verhuren vaak boven de sociale huurgrens en huurcontracten zijn vaak tijdelijk. Pas daarom op met wat je tekent. Google van tevoren de verhuurder en laat je informeren door !WOON.

Tip 7: Ga in een woongroep

In een woongroep deel je een deel van de voorzieningen. Welke, dat varieert per woongroep. Veel woongroepen zoeken nieuwe bewoners via via, maar er zijn ook sites waar ze adverteren, zoals https://woongroepen.nl.

Tip 8: Een woning delen

advertentie Regenboog Groep

Huizen die te duur zijn om alleen te huren, kunnen met toestemming van de verhuurder worden gedeeld. Iedere huurder hoort een eigen contract te krijgen, maar dat gebeurt niet altijd. Er geldt ook een puntentelling voor de huur. Het is verstandig dat je je medehuurders kent. Daarom gaat het meestal via via. Maar ook woningcorporaties bieden deelwoningen aan.

Tip 9: Huisbewaring

Mensen die op de proef willen samenwonen of die een tijd in het buitenland zitten, mogen hun woning maximaal twee jaar onderverhuren. Hiervoor is toestemming van de verhuurder nodig.

Tip 10: Antikraak

Je bewoont dan een leegstaande woning of kantoorruimte totdat die gesloopt of gerenoveerd wordt. Officieel betaal je alleen een gebruikersvergoeding. Je hebt geen rechten en de eigenaar kan elk moment binnenkomen. Meer informatie:

www.antikraakwonen.info.

Tip 11: Kraken

Kraken mag niet, maar er staat inmiddels behoorlijk wat langdurig leeg in de stad. Op kraakspreekuren (te vinden via Google) vertellen ze hoe je het aanpakt.

Tip 12: Illegaal onderhuren

Ook dit mag niet. Je hebt geen rechten en je kunt je vaak niet inschrijven op het adres. Zorg daarom dat je ergens in de stad een postadres hebt.

Sta je op straat?

Via de buurtteams kunnen gezinnen terecht bij het Centraal Meldpunt Dakloze Gezinnen (CMDG) en dan hopelijk snel in de opvang. Ook alleenstaanden kunnen het beste zo snel mogelijk contact zoeken met een buurtteam. Die kennen alle
mogelijkheden en opvangplekken.

Heb je vragen over woonrechten? Kijk op: www.wooninfo.nl.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in