Abdelhamid Idrissi (33) kreeg onlangs de Hélène de Montigny Prijs. De zoveelste prijs voor de man achter Studiezalen. Hij start nu FRIS Supermarkt, waar mensen die het echt nodig hebben, gratis kunnen winkelen. “Vers, duurzaam en gezond, dat verdienen deze gezinnen.”
Sinds 2011, toen hij zijn eerste Studiezaal lanceerde in Amsterdam Slotermeer, ging het hard. Inmiddels zijn er in Amsterdam en Zaandam 47 Studiezalen waar wekelijks 1.400 kinderen worden geholpen, en er staan nog tweeduizend kinderen op de wachtlijst. Er werken tweehonderd mensen voor de stichting: 44 betaalde vaste krachten en veel enthousiaste stagiaires en vrijwilligers. En iedereen is welkom. “We zijn een mooi diverse plek, waar heel Amsterdam is vertegenwoordigd.”
De Studiezalen groeiden in de loop der jaren uit tot een instituut voor allround begeleiding voor kwetsbare gezinnen uit achterstandsbuurten. Niet alleen kinderen uit het basisonderwijs, ook leerlingen uit het middelbaar onderwijs en studenten kunnen er terecht. “Ik zag dat veel kinderen in de wijk in kleine woningen leven, in grote gezinnen”, vertelt Idrissi. “Niet alleen thuis, ook op straat en op school ervaren ze niet de rust, ruimte, gezelligheid en veiligheid die ze nodig hebben om verder te komen. Dus ik zag al snel dat de Studiezalen er niet alleen voor de studie zijn, het is ook hun thuisbasis waar ze al hun zorgen, dromen, trauma’s kwijt kunnen.” De kinderen zijn allemaal slim, grappig en sterk genoeg, constateert hij. “Maar die ongelijkheid betekent dat ze veel stress hebben, op alle niveaus. Ze hebben een gebrek aan netwerk, ruimte, kennis, vocabulaire, zelfvertrouwen. Maar vooral een gebrek aan financiën.”
De armoede ziet hij elke dag. En hij helpt de kinderen en hun ouders graag om daar uit te komen. “Iedereen mag aan al onze activiteiten deelnemen. Op één voorwaarde: je moet gemotiveerd zijn en zelf je situatie willen veranderen. Wij gaan je op persoonlijk vlak versterken en je kansen vergroten, maar je moet je wel zelf willen inzetten om te studeren en aan een baan te komen.” En dat werkt, ziet hij. “Uiteindelijk worden het kind en het gezin onze ambassadeur en krijgen we de hele wijk aan boord.”
Tandenborstel
Niet alleen de kinderen, ook hun ouders zijn welkom om bijvoorbeeld met een LifeCoach in gesprek te gaan. Allemaal gratis. “We hebben het ooit geprobeerd met 50 cent per week, maar toen bleef iedereen massaal weg. Dat was financieel al een te hoge drempel voor deze gezinnen. Al zei niemand dat.”
Bedrijven als Deloitte worden graag partner en maatschappelijke erkenning is er vanaf het begin. De Studiezalen en hun oprichter vielen vaak in de prijzen en Idrissi werd in 2019 verkozen tot Amsterdammer van het Jaar. En nu is er dus de Hélène de Montigny Prijs, “vanwege zijn grote inzet voor bestrijding van armoede en kansenongelijkheid”. “Ik had nog nooit van deze prijs gehoord”, bekent Idrissi. “Maar ik vind het een hele eer.”
Al jong werd hij maatschappelijk actief, gestimuleerd door zijn ouders. Toen hij nog maar net was afgestudeerd als bouwkundige, vroeg de gemeente Amsterdam hem al een huiswerkbegeleidingsinstituut op te zetten. Daar kwamen de Studiezalen uit voort, maar ook andere initiatieven. Zoals Boeren voor buren, waarbij boeren in coronatijd hun producten doneerden aan arme gezinnen uit het Amsterdamse Studiezalen-netwerk. Ook dat initiatief heeft veel aandacht gekregen, onder meer in MUG, en loopt nog steeds. Al gaat het nu om betaalbare abonnementen voor gezinnen met een kleine beurs.
Maar voor de echte arme gezinnen is dat al te veel. “Een kind moet elke dag genoeg te eten hebben. Als het met honger naar bed gaat, wordt het ingewikkeld. Pas als die basis goed is, kunnen we het hebben over cultuur, sport, kennis, een gezonde leefstijl en alles wat ze nodig hebben om verder te komen.”
Vanaf de herfst zal in Amsterdam Osdorp daarom de eerste FRIS Supermarkt van start gaan. Niet alleen levensmiddelen, ook andere artikelen zullen er in de schappen liggen. Volgens Idrissi zijn het basisbehoeften als je een beter leven wilt opbouwen. “Ik heb op basis van die elf jaar ervaring met de Studiezalen een lijst opgesteld met producten waaraan behoefte is. Dan gaat het niet alleen om voedingsmiddelen, maar ook om dingen als shampoo, tandpasta en een tandenborstel, hygiëneartikelen. Maar ook een mooie broodtrommel, een mooie rugtas, een wasmachine of een koelkast. En natuurlijk een mobieltje en een laptop. En dus ook genoeg eten. Alles wat je nodig hebt voor een frisse start van de dag.”
Succes
Waarom een supermarkt en geen voedselbank? “Ik vind persoonlijke waardigheid belangrijk, dus mensen moeten zelf kunnen uitkiezen wat ze nodig hebben. Het moet ook het gezondste van het gezondste zijn, het beste van het beste. Vers, duurzaam en gezond, dat verdienen deze gezinnen.” Nee, de kringloopwinkels en de Voedselbank vinden het geen oneerlijke concurrentie. “Integendeel, de Voedselbank geeft ons adviezen. En wij zijn er alleen voor de gezinnen waar we al mee werken in onze programma’s.”
De inspiratie voor zo’n gratis supermarkt kwam van Matthijs Jaspers van The Happy Activist, die iets dergelijks in Nieuw-Zeeland had gezien. Nu is dat idealistische platform partner in Supermarkt FRIS. Voor de start is nog 250.000 euro nodig aan crowdfunding, die al voor de helft is ingevuld. En natuurlijk de inzet van medewerkers en veel vrijwilligers.
Alleen een grote supermarktketen die wil meedoen, ontbreekt nog. “Dat is mijn enige oproep: lieve, grote keten, zorg ervoor dat de schappen vol blijven. En verzorg het transport voor ons. Als andere bedrijven ook spullen willen leveren, graag. Zo wordt het een gedeeld succes. We doen het samen, op basis van wederzijds vertrouwen. En de maatschappelijke impact is enorm, want we laten de gezinnen pas los als ze een goede nachtrust hebben.”
- De crowdfundingsactie heeft tot nu toe 50 procent van het streefbedrag opgebracht.
www.studiezalen.com, www.supermarktfris.nl
Waardigheid als basis voor wederkerigheid 🌍 🫧
Impressed again and again 🤍
Wat een mooi initiatief, geen woorden maar daden! Meneer Idrissi u bent een prachtig mens!