© Elmer van der Marel

Diversiteit loopt op rolletjes

Door Jaap de Groot

Steeds meer nemen urban sports en sportscholen de rol over van klassieke verenigingen. Vooral urban sports bieden ruimte aan allerlei maatschappelijke projecten. Zo slaat de sport bruggen richting jeugd en minderheidsgroepen. Vanuit Women Skate the World heeft dat in Amsterdam het project New Wave opgeleverd. Dat zet zich in voor gelijkwaardigheid op de skateparken. Hoe? Verrassend èn creatief.

Zomaar een donderdagavond in Amsterdam Noord. Verscholen op een industrieterrein staan de deuren van het Skatepark NOORD wagenwijd open. Buiten wordt wat gedronken, binnen eten mensen pizza’s, terwijl twee dj’s druk doende zijn met hun programma. Door grote ramen is vanaf de bar te zien hoe tientallen skateboarders op een hippe baan hun ding doen tussen een Romeinse fontein en een mini-strandje met ligstoelen. Kortom, er is sfeer.

Bij de kleurrijk verlichte ingang staat projectmanager Selma Hamouda, met Nanja van Rijsse (oprichtster Women Skate the World) initiatiefneemster van New Wave. “Ik sta hier bewust om jonge meiden, vrouwen en queer personen, die voor het eerst komen, op te vangen en te verwelkomen. Soms is er toch sprake van drempelvrees en dat hoop ik te voorkomen door ze meteen op hun gemak te stellen.” Daarmee geeft ze zelf in de praktijk invulling aan de doelstelling van haar organisatie, die voorziet in het creëren van veilige plekken rond de skatebanen in Amsterdam. Opdat iedereen zich op z’n gemak voelt en zichzelf kan zijn. Selma Hamouda: “Ik bracht mijn jeugd door in Harderwijk en mocht van mijn vader niet als meisje naar het skatepark. Hij vond dat niet verantwoord. De baan lag tussen bosjes, net buiten de woonwijk, waar groepjes jongens rondhingen en blowden. Ook op de banen in Amsterdam is het niet overal even prettig voor meisjes, vrouwen en queers.”

Mannenwereld

Om een veilige omgevingen voor meiden te creëren startte Women Skate the World met skatelessen voor 8- tot 14-jarigen in Amsterdam Zuid en Zuidoost. Het heeft Nanja van Rijsse en Selma Hamouda zelfs een nominatie opgeleverd voor de Appeltjes van Oranje, een aanmoedigingsprijs voor sociale projecten om kansenongelijkheid onder jongeren tegen te gaan. Later is de tweede programmalijn New Wave ontstaan, waarbij de focus op een andere doelgroep is komen te liggen.

Hoe creatief en relaxt dat gebeurt, blijkt wel tijdens de avond die iedere twee weken in Skatepark NOORD wordt georganiseerd. Selma Hamouda: “Dan wordt de baan alleen voor onze doelgroep opengesteld. Een geweldig gebaar van Igor Sjerps, de beheerder van het complex. De skatewereld is toch een mannenwereld en daardoor minder toegankelijk voor meisjes, vrouwen en queers. Daarom is het zo belangrijk dat er hier eindelijk een plek beschikbaar is waar ze zich veilig en welkom voelen.” Zeg dat wel!

Pizzaoven

Het initiatief heeft in korte tijd een fascinerend sneeuwbaleffect gecreëerd. Er melden zich niet alleen vrouwen en queers, ook veel jongeren. Terwijl diverse vrijwilligers bijdragen tot het verhogen van de sfeer. Er is een door jongens van Matto Noord zelf gemaakte pizzaoven, waardoor er kan worden gegeten, en de dj’s maken er helemaal een veredelde feestavond van.

Zo ontstaat spontaan een uiterst prettige entourage, wat in de loop van de avond nog een ander effect sorteert. Diverse skateboardsters blijken via de app aan kennissen doorgegeven te hebben dat in het skatepark gezelligheid even geen tijd kent en naarmate de tijd verstrijkt melden zich steeds meer gasten die aan de bar of aan de tafels zich in de sfeer laten onderdompelen.

Selma Hamouda kijkt tevreden toe. “Zo wordt een community in de hand gewerkt, waarin ook mensen worden opgenomen die zich buitengesloten voelen. Het is mooi dat dit via een sport als skateboarden in gang wordt gezet. De volgende stap is om te voorkomen dat het allemaal eilandjes worden. Dat moeten we ook niet willen. Dus moet er op termijn gaan worden gemixed om zo de diversiteit te maximaliseren.”

Community

Dan is er nog iets. Vermeden moet worden dat New Wave straks ten onder gaat aan het eigen succes, er moeten ook intern stappen worden gemaakt. Selma Hamouda: “We werken met minimale middelen. Zowel qua subsidie als vrijwilligers. Terwijl de vraag naar dit soort avonden en andere evenementen toeneemt. Daarom nemen we nu onze organisatie onder de loep. Met de cruciale vragen hoe met de toenemende behoefte van onze doelgroepen om te gaan en hoe we de community’s onderhouden die we hebben opgebouwd.”

Inmiddels bestaat het kernteam uit vijf personen en is er een pool van twintig vrijwilligers. De appgroep van New Wave evenementen in Amsterdam telt 120 leden, die tussen de 13 en 40 jaar oud zijn. Dat onderstreept nog eens extra de behoefte aan dit initiatief. Selma Hamouda: “Het gaat ons niet om het beste trucje op de baan, maar om plezier te hebben en jezelf te zijn. Op basis van wederzijds respect. Wij accepteren geen seksisme, racisme, trans- en queerfobie. Iedereen die dat ook vindt, is bij ons van harte welkom.”

Binnenkort starten op dinsdagavond ook weer de buitensessies. Dan is New Wave ook weer iedere week in een ander skatepark te vinden. Deze sessies zijn vrij toegankelijk.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in