Rotterdam schaft kostendelersnorm af

1
885
De gemeente Rotterdam stopt op 1 juli 2022 met het uitvoeren van de kostendelersnorm.

De kostendelersnorm, die onderdeel is van de Participatiewet, leidt er toe dat ouders op hun bijstandsuitkering worden gekort als hun kind 21 jaar wordt. Kinderen worden vanaf die leeftijd geacht bij te dragen aan de woonlasten. De gemeente Rotterdam wil  per 1 juli 2022 stoppen met het  uitvoeren van de kostendelersnorm. PvdA-wethouder Richard Moti vindt de problemen van zo’n korting niet meer acceptabel.

Een bijstandsuitkering bedraagt op dit moment 70 procent van het wettelijk minimumloon. Wordt een gezinslid 21 jaar, dan daalt het inkomen naar 50 procent van het minimumloon. Er zijn een paar uitzonderingen en die zijn hier te vinden.

Volgens de Rotterdamse wethouder leidt de kostendelersnorm niet alleen tot grote sociale spanningen in gezinnen die het al lastig hebben, maar kan het ook leiden tot dakloosheid onder jongeren. Ouders voelen zich immers gedwongen hun thuiswonende kinderen de deur te wijzen als ze 21 jaar worden. Dat leidt tot problemen omdat er een groot tekort is aan betaalbare woningen.

Inmiddels heeft het kabinet een wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd om de korting op de bijstandsuitkering pas in te laten gaan als een thuiswonend kind 27 jaar wordt. Dat is nu nog 21 jaar. Die versoepeling gaat echter pas op 1 januari 2023 in. De gemeente Rotterdam wil zo lang niet wachten.
advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. was het in amsterdam ook maar zo ik wordt ook gekort omdat een gehandicapt kind bij je woont schandelijk hij krijgt wajong daarom wordt ik gekort ook geen huursubsidie.zoek maar uit hoe je rond komt .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in