De maatregelen om de energielasten van minima te verlagen zijn niet genoeg, zo schrijven de vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht aan de Tweede Kamer. Vorige week werd bekend dat het kabinet mensen met een laag inkomen niet met 200 wil compenseren, zoals eerst de bedoeling was, maar met 800 euro.
De vier grote gemeenten vinden dat die compensatie minstens 1.000 euro moet bedragen om de stijgende energielasten te kunnen opvangen.
De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (armoede en schuld) legde aan het Radio 1 Journaal van de NOS uit waarom. Er zijn Amsterdammers die hun energierekening van 150 naar 450 euro zien schieten. ‘Deze huishoudens hebben geen buffers, die kunnen dat niet zo maar opbrengen.’
Dikke truien
Volgens haar doen ze vaak al alles om het bedrag dat ze aan energie kwijt zijn zo laag mogelijk te houden. ‘De thermostaat staat op 16, ze douchen minder en ze zitten met dikke truien, maar toch blijft de energierekening stijgen. De wethouders van de vier grote gemeenten vrezen dat straks heel veel huishoudens worden afgesloten van gas en elektra. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft daarover al met energiebedrijven overlegd. Hij verwacht dat mensen die in de problemen komen zo snel mogelijk door de energiebedrijven worden geholpen, en anders wel door de gemeente.
Moormans collega in Den Haag, wethouder Arjen Kapteijns, vindt dat de compensatie op zijn minst 1.000 euro moet bedragen, omdat ook de huren torenhoog zijn en de de prijzen van voedsel stijgen. Voor hem is dat een reden te meer om het minimumloon èn de uitkeringen te verhogen. Overigens heeft het kabinet ook nog compensatiemaatregelen genomen, waar iedereen, minima of niet, van profiteren. Zo gaat op 1 april 2022 de belasting op brandstof omlaag. Het BTW-tarief op gas, elektriciteit en stadsverwarming daalt drie maanden later van 21 naar 9 procent. Dit is een tijdelijke maatregel die tot het eind van dit jaar duurt. Tot slot trekt het kabinet geld uit om huishoudens te
helpen hun woning te isoleren.