Stella Kücüksen (22) is pers- en communicatiemedewerker van de Nieuwe Kerk, waar al heel lang geen diensten meer worden gehouden. “Ik werk hier nog niet zo lang en heb stagegelopen bij andere musea. Ik studeer ook nog steeds. De cultuursector maakt me blij!”

Tot 3 april 2022 is in de Nieuwe Kerk de expositie Maison Amsterdam te zien. “Sinds begin jaren tachtig worden hier exposities en evenementen gehouden. De begrippen vrijheid en onvrijheid zitten in het DNA van de Nieuwe Kerk. Denk maar aan de herdenking op 4 mei en de viering van 5 mei, maar ook aan de jaarlijkse Pride. Willem-Alexander en Maxima zijn hier getrouwd en Beatrix geïnaugureerd en Amalia als het goed is straks ook.”

In het immense gewelf van deze kerk krijgen we een lesje geschiedenis over 250 jaar mode in Amsterdam. “Deze tentoonstelling is niet chronologisch, maar geordend op basis van thema’s en locaties: onderwerpen als ‘feest’, ‘vrijheid’, ‘the roaring twenties’ en ‘gender’. Amsterdam is zowel het decor als de inspiratiebron voor de mode die hier is te zien. De ondertitel van deze expositie is niet voor niets De stad, de Mode, de Vrijheid. Het doel van de tentoonstelling is dat we beroemde en iconische ontwerpen van couturiers, maar ook moderne en nieuwe ontwerpers de spotlights geven.”

In de eerste zaal zien we voor een enorme fotowand, die de Dam en de Nieuwe Kerk toont, een groot aantal jurken en andere kostuums in allerlei stijlen en uit diverse tijdvakken op plateaus staan. Even later staan we oog in oog met de beroemde ‘vagina pants’ ofwel het ‘vulvapak’ van de Nederlandse ontwerper Duran Lantink. “Die vind ik dus echt cool! Janelle Monáe, een Amerikaanse zangeres, heeft die gedragen in de videoclip van het nummer Pynk.” We lopen door. We zien creaties van Frank Govers en Viktor & Rolf, maar ook hedendaagse sneakers en streetwear en kleding uit de tijd van de flowerpower. En nee, de roemruchte ‘vleesjurk’ van Lady Gaga is er helaas niet bij. “Ik weet niet of die überhaupt nog bestaat of inmiddels is weggerot, haha!”

Het Fijn Ding van Stella Kücüksen is één van de blikvangers van deze tentoonstelling. Ze wijst omhoog: “Dit is de Amsterdam Rainbow Dress van Mattijs van Bergen en is gemaakt in 2016. Deze jurk reist de hele wereld over en is onder andere in San Francisco geweest. Het is een gigantisch werk met een diameter van zestien meter. De jurk is gemaakt van de 76 vlaggen van de landen waar homoseksualiteit nog steeds wettelijk strafbaar is. De bedoeling is dat op het moment dat in een land zo’n wet verdwijnt, de landsvlag vervangen wordt door een regenboogvlag. Sinds 2016 is dat een paar keer gebeurd.”

Voor Stella is dit kunstwerk – want dat is het! – behalve mooi ook een activistisch statement. “Het is zo’n belangrijk onderwerp! De bedoeling is dat deze jurk uiteindelijk alleen de regenboogkleuren heeft. Van alle landen in de wereld is een huwelijk van twee mensen van hetzelfde geslacht in maar dertig landen legaal. Ik vind dat je moet kunnen houden van wie je wilt houden. Dat vind ik heel erg belangrijk en daarom raakt deze Amsterdam Rainbow Dress mij zo!”

Maar we zijn er nog niet. “Een beetje modeshow eindigt natuurlijk met een bruidsjurk, en dat doen wij hier ook!”, besluit Stella trots. We zien een grote glazen vitrine en daarachter een meer dan levensgrote foto van ons koninklijk paar. “Dit is de bruidsjurk van Maxima. Mooi toch?”

Maison Amsterdam is tot 3 april 2022 te zien in De Nieuwe Kerk, Dam 12 (naast het Paleis op de Dam). Meer info en toegangsprijzen, zie: nieuwekerk.nl.

Heb je een Fijn Ding in 020 en wil je daarover vertellen? Mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in