Energie besparen? Weet wat je doet

Het wemelt van de tips om energie te besparen nu de gasprijzen stijgen. Op sociale media geven we elkaar paniekerig advies voor een minder hoge rekening. Maar niet iedere tip is even nuttig voor elke woning. Waar moet je op letten?

0
1167

Winkels adverteren ermee. Gasprijs omhoog, koop hier uw elektrische kachel. Pijnlijk vindt Kelly Schwegler van !WOON dat. “Een uurtje per dag een elektrische kachel aan is echt duurder dan je huis met gas verwarmen.” Om minder geld uit te geven aan energie, is het belangrijk dat je weet wat je doet. Ga niet als een kip zonder kop alles wat op gas loopt vervangen door iets elektrisch. Ook stroom kost geld (en wordt vaak opgewekt door gas).

De kwaliteit van je huis speelt een rol. In een vochtig huis is het niet verstandig om je thermostaat onder de 15 graden te zetten. Omdat je dan schimmel kunt krijgen. In een goed geïsoleerd huis kan dat wel.

Je huis verwarmen

• Zeker de helft van je gasrekening bestaat uit verwarmingskosten. Dus hier kun je de grootste winst behalen.

© Patricia Nauta

• Houd je zelf warm: Hoe warm een ruimte voelt, is afhankelijk van het moment van de dag en wat je aan het doen bent. ’s Avonds op de bank heb je het eerder koud dan als je overdag in huis dingen aan het doen bent. Als je zelf warm blijft, kun je de thermostaat laag houden. Doe een extra trui aan en neem een dekentje als je voor de tv op de bank zit, beweeg regelmatig. Zelfs een kop thee helpt al om je comfortabeler te voelen.

• Verwarm alleen de ruimte waar je het meest bent. In de slaapkamers krijg je het met een kruik vaak warm genoeg.

• Zet de thermostaat een uur voor je naar bed gaat naar 15 graden, tenzij je vloerverwarming hebt. Doe dat ook als er niemand in huis is. Ga je meerdere dagen van huis, dan kan de temperatuur nog lager (behalve als het huis vochtig is).

• Zet de thermostaat niet boven de 20 graden. Staat jouw thermostaat hoger? Zet hem dan iedere dag een half graadje lager. Zo wen je geleidelijk aan een lagere temperatuur.

• Hou de warmte binnen. Je moeder had gelijk als ze schreeuwde: ‘Deur dicht!” Dichte deuren besparen energie. Je kunt zelfs een deurdranger installeren om te zorgen dat de deur achter luie pubers vanzelf dichtvalt.

• Zeker bij slecht geïsoleerde huizen helpt radiatorfolie en isolerende raamfolie.

• Ook gordijnen helpen om de warmte binnen te houden maar zorg dat ze niet voor de verwarming hangen.

• Zorg ook, al klinkt dat tegenstrijdig, voor voldoende ventilatie. Hou ventilatieroosters open en zet voor je de verwarming aanzet even de ramen open. Vochtige lucht verwarmt minder goed. Ventilatie is belangrijk voor je gezondheid en gaat schimmels tegen.

Bekijk de instellingen van je verwarmingsketel

• Installateurs zetten je verwarmingsketel doorgaans op de duurdere comfortstand omdat ze geen gezeur willen. Zet je ketel op de ecostand dan je verstook je minder. Het duurt wel langer voor het water warm is. Vang het te koude water op voor in de gieter.

© Patricia Nauta

• Je kunt ook de temperatuur van het water in de ketel verlagen. Dat is iets meer gedoe. Zestig graden is doorgaans genoeg. Niet lager vanwege het risico op salmonella.

• Een nog complexere stap is je ketel waterzijdig inregelen. Te ingewikkeld om hier uit te leggen en ook niet iets dat je zomaar kunt. Bij de FIXbrigade van Jungle in de Dapperbuurt organiseren ze workshops om dit te leren. Je kunt er ook leren kitten (om zelf de allerergste kieren die je huisbaas eigenlijk moet renoveren alvast dicht te maken. Klik hier door naar hun aanbod: https://www.jungle.amsterdam/agenda

Minder warm water gebruiken

• Warm water is duur. Dus wees daar zuinig mee. Niet afwassen onder een lopende kraan maar in een teiltje. Zet de warme kraan niet wijd open maar gebruik vaker koud water. Plaats waterbesparende mondstukken op de kranen en een waterbesparende douchekop. Heb je nog een geiser? Dan is zo’n waterbesparende douchekop minder handig. De geiser kan afslaan.

© Patricia Nauta

• Douche niet langer dan 5 minuten. Lastig? Zet je favoriete nummer op als je gaat douchen. Als het nummer is afgelopen, stop je met douchen.

Koken

• Je gasfornuis gebruikt niet zoveel gas. Je kunt wel wat besparen maar verwacht geen wonderen. Water koken in een waterkoker of op het gas maakt niet veel uit. Belangrijker is niet meer water verwarmen dan nodig is. Je bespaart gas als je niet een te grote pit gebruikt en het gas niet zo hoog zet dat het vlammetje om de pan heen gaat.

• Ook het nagaren van eten in een hooikist of warmtestoof, zoals vroeger wel gebeurde, spaart (een beetje) gas uit. Maak er zelf een: https://www.landleven.nl/inspiratie/creatief/2020/januari/naai-een-pannenstoof/

Apparaten

• De wasdroger is een energieslurper, dus was ophangen loont. Stroomvreters zijn alle apparaten die snel verwarmen. Daarom verbruikt de ecostand op je wasmachine (en van je afwasmachine) echt minder energie, terwijl het wasprogramma langer duurt.

© Patricia Nauta

• Apparaten echt uitzetten, bijvoorbeeld met een stekkerdoos die je uit kunt zetten, bespaart. De energiewinst is afhankelijk van hoe oud je apparaten zijn.

advertentie Regenboog Groep

• Hoe ouder de apparaten hoe meer energie ze gebruiken. Een koelkast van zeven jaar oud, verbruikt twee keer zoveel energie als een koelkast van nu. Dus mocht je twijfelen over een nieuwe koelkast en het geld hebben: doen!.

• Ongebruikte opladers eruit trekken, bespaart niet veel maar is wel brandveiliger.

Een goedkopere energieaanbieder zoeken?

• Heb je een vast contract? Niet doen! Je energiekosten stijgen niet tot het einde van het contract. Als je nu gaat wisselen, betaal je sowieso meer. Hoe weet je of je een vast contract hebt? Ga naar hun site en log in.

© Patricia Nauta

• Heb je zo’n contract waar ze voortdurend de prijs mogen veranderen, dan kun je wisselen naar een aanbieder met een vast contract, maar het is een beetje zoals speculeren op de beurs. Het kan wat opleveren, maar als de gasprijzen in het voorjaar dalen, misschien ook niet.

• De Consumentenbond raadt mensen het op dit moment af om over te stappen omdat de markt zo grillig is.

Hulp nodig?

• Duizelt het je? Wil je samen met iemand kijken wat handig is bij jou thuis? Dat kan. Nodig een energiecoach uit. Energiecoaches zijn vrijwilligers die opgeleid worden bij !WOON. Ze komen gratis bij je thuis (of online) om samen met jou te bekijken hoe jij je huis met beperkte middelen energiezuiniger kan maken. Ze nemen ook besparingsproducten mee waaruit je kunt kiezen kunt kiezen zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop. Energiecoaches zijn onafhankelijk. Een afspraak maken kan online of via tel. 020-523 0190, https://www.wooninfo.nl/stadspas

• In oost kun je ook terecht bij de FIXbrigade. Zij helpen je huis isoleren met eenvoudige middelen en zijn voor mensen met een klein inkomen gratis. Je kunt er ook workshops volgen om zelf je huis energiezuiniger te maken. Contact via: infopunt@jungle.amsterdam

• Je verhuurder aanspreken

Heb je een tochtig en vochtig huis dan zullen al jouw besparingsacties maar beperkt resultaat opleveren. Het enige wat dan echt helpt is dat jouw woningeigenaar in actie komt. Dat is in je eentje moeilijk af te dwingen. Bij !WOON geven ze advies over wat er mogelijk is. In ieder stadsdeel is een spreekuur. https://www.wooninfo.nl/contact/

• Hulp van de gemeente

Vanaf de tweede helft van november krijgen 43.000 arme Amsterdammers een brief thuis waarmee ze een tegoedbon van 70 euro kunnen aanvragen. Daarmee kunnen ze energiebesparingsproducten kopen. Dat kan zowel online als bij de Bouwmarkt in de buurt.

Nog meer bespaartips? https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in