Wethouder Moorman beslist pas begin volgend jaar over voortzetting van de financiering van de zogenoemde ‘informele voedselinitiatieven’.
‘Niemand in de stad mag honger lijden’: dat was het uitgangspunt van de gemeente voor de (tijdelijke) financiële steun voor de vele voedselinitiatieven in de stad. Met eerst 750.000 euro en daarna 500.000 euro ondersteunde de gemeente de meer dan 40 initiatieven. Met op het hoogtepunt van de corona-crisis 23.000 huishoudens, die gebruikmaakten van deze voedselbanken. Maar de financiële steun loopt eind dit jaar af. Aanleiding voor een aantal raadsleden te vragen hoe het verder moet in 2022. Het stelde wethouder Moorman wel voor een dilemma. Net als de raad is zij eigenlijk tegen het formaliseren van deze initiatieven. Maar de werkelijkheid is wel dat ook in 2022 nog huishoudens afhankelijk zullen blijven van deze informele voedselbanken. De raad drong aan op duidelijkheid over de financiering in 2022. Moorman wil eerst wachten op een onderzoek door Regioplan en komt pas begin volgend jaar met een reactie.
Coronacrisis
Op het hoogtepunt van de coronacrisis waren 23.000 gezinnen afhankelijk van de vele informele voedselbanken. Het geld van de gemeente werd ingezet om een bijdrage te leveren aan Human Aid Now en het Rode Kruis als bijdrage in de kosten van voedsel en boodschappenbonnen. Inmiddels gaat het om 17.000 huishoudens. Dat aantal zal dit jaar verder dalen, schrijft de wethouder. ‘Het Rode Kruis en Human Aid Now verwachten, mede gebaseerd op gesprekken met voedselinitiatieven, dat het aantal mensen dat afhankelijk blijft van voedselhulp in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld met ongeveer 35 procent verder afneemt.’ Volgens Moorman gaat het bij de voedselinitiatieven vooral om ongedocumenteerden. Het aantal klanten van de officiële Voedselbank steeg ook eerst fors, maar daalde later weer. ‘De Voedselbank Amsterdam zag in de periode vanaf de uitbraak van corona in Nederland in maart 2020 tot februari 2021 haar klantenbestand 1,5 keer zo groot worden. Sinds februari 2021 is het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van de noodhulp van de Voedselbank gestabiliseerd rond 1.976 (4.761 personen).’