GASTCOLUMN
Door Kitty Jong
De partijleiders van de grootste partijen in het demissionaire kabinet doen het kalmpjes aan, lijkt het. In de zomer eens kijken of er tot een eerste aanzet van een soort van regeerakkoord kan worden gekomen, daarna maar eens kijken of het CDA mee wil doen, en dan maar eens kijken wie nog meer. We kabbelen voort en veel mensen lijken dat ook wel prima te vinden. Het CBS heeft onlangs toch zelf nog gezegd dat het overgrote deel van de Nederlanders enorm tevreden is en een goed leven heeft? Alle reden dus voor politiek Den Haag om gerustgesteld het zomerreces in te gaan.
Die zomervakantie zit er niet in voor de grote groepen mensen die in armoede leven. Met een inkomen op of onder het sociaal minimum, met een slechte(re) gezondheid, met kinderen die in armoede opgroeien, zonder zonnepanelen en dus met een hogere energierekening, in meerdere onderbetaalde flexibele baantjes om de eindjes aan elkaar te knopen of juist zonder werk vanwege een beperking, migratieachtergrond, leeftijd of ziekte. Extraatjes zitten er al helemaal niet in, greep op het eigen leven vaak ook niet. Om over de manier waarop ze door de overheid worden bejegend al helemaal maar niet te spreken.
FNV heeft een heldere visie op hoe een rechtvaardige samenleving eruitziet
De FNV bouwde in mei op het Plein voor de Tweede Kamer een soort van krottenwijk. Als signaal dat armoede in Nederland door de politiek wordt genegeerd, dat hardvochtige maatregelen onverminderd worden doorgezet, dat het toeslagenschandaal niet op zichzelf staat, en dat het tij gekeerd moet worden. Het minimumloon moet omhoog naar 14 euro per uur, de koppeling met AOW en bijstand daarbij onverminderd gehandhaafd. De kostendelersnorm in de bijstand moet worden afgeschaft. En mensen in de bijstand verdienen een eenmalige tegemoetkoming vanwege de kosten die zij maakten tijdens de pandemie. Dat was de boodschap die we als FNV brachten.
Daarbovenop zijn nog tal van andere maatregelen nodig om de kloven in de samenleving te dichten. Van het afschaffen van het eigen risico in de zorg, tot gratis kinderopvang voor alle kinderen. Van een arbeidsongeschiktheidsverzekering die mensen weer echt verzekerd tot het vergroten van de kans op een baan voor mensen met een arbeidsbeperking. Van maatregelen die uitgaan van vertrouwen in de burger tot ondersteuning van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
Daar is een kabinet voor nodig met visie. Visie op de hele samenleving, niet slechts op het bevoordeelde deel ervan. Visie op het dichten van de kloven in de maatschappij, met oog voor de problemen waar honderdduizenden Nederlanders dagelijks mee kampen. En daar hoort een bestuursstijl bij waarin niet invloedrijke lobbyisten, maar de burgers zelf invloed kunnen uitoefenen. Waar ambtenaren die deskundig zijn en oog hebben voor de menselijke maat zich durven uitspreken. En worden gehoord. Waar niet wordt gerust voordat er een rechtvaardige verdeling van de welvaart tot stand is gekomen.
In alle eerlijkheid: ik ben er niet gerust op. Afgelopen week nog loste het demissionaire kabinet een belofte aan werkgevers in uit 2017: 2 miljard structureel erbij. Nadat dat via de dividendbelasting en de BIK was mislukt, is deze week de WW-premie voor werkgevers verlaagd. Een korting dus op de werkgeverslasten dit jaar van meer dan 2 miljard. Ten koste van het werkloosheidsfonds van waaruit de uitkeringen worden betaald. Een slechte voorbode voor het nieuwe regeerakkoord.
Als FNV hebben we een heldere visie op hoe een rechtvaardige samenleving eruit moet zien. Die visie ligt op de formatietafel, klaar voor invoering. Maar voor de zekerheid slijpen we de messen.
Kitty Jong is vicevoorzitter bij FNV