150 euro extra per maand op je bankrekening, zonder dat daar iets tegenover staat. Binnenkort zal dit werkelijkheid worden voor een aantal arme gezinnen in de gemeente Zaanstad. Het gratis geld maakt deel uit van een uniek experiment van het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met Kansfonds.
De onderzoekers selecteren 300 gezinnen die financieel krap zitten. Via loting verdelen ze die in twee groepen. De helft zal gedurende twee jaar 150 euro per maand ontvangen, zonder tegenpresentatie. De gezinnen mogen zelf beslissen waar zij dit extra geld aan uitgeven. De andere helft is de controlegroep en ontvangt niets.
Armoede leidt tot stress en schaamte, en soms zelfs tot lichamelijke ziekte. Uit Amerikaans onderzoek is al gebleken dat het gewoon geven van geld een hoop zorgen kan wegnemen bij gezinnen met een laag inkomen, ook mentale problemen werden minder. Deelnemers vonden zelfs sneller een fulltime baan doordat ze lekkerder in hun vel zaten. Meer financiële armslag werkt dus door op andere levensterreinen. Het onderzoek van de Hogeschool Amsterdam moet aantonen of dat voor Nederland ook opgaat.
Gezinsleden die meedoen aan het experiment zullen regelmatig de vraag krijgen hoe het met hen gaat. Hoe is hun mentale en lichamelijke welzijn? Hoe gaat het financieel? En hoe staat het met hun vertrouwen in hun eigen vaardigheden? Het onderzoek besteedt ook aandacht aan het welzijn van de kinderen. Mogelijk zorgt een groter budget ervoor dat kinderen niet worden uitgesloten, omdat ze voortaan een cadeautje kunnen meebrengen naar een kinderfeestje.
Kansfonds betaalt het maandelijkse extraatje van 150 euro. Dit fonds zet zich in om uitsluiting van kwetsbare mensen te voorkomen.